image001 18

Hier moet je aan denken als je een BV opricht 

Economie28 feb , 7:00

Als ondernemer sta je voor ongelooflijk veel keuzes en beschik je over veel verantwoordelijkheid. Een van de dingen waar je aan moet denken is het kiezen van een rechtsvorm. Dit is noodzakelijk wanneer je een bedrijf start. De meeste ondernemers zijn ooit begonnen als eenmanszaak. Je kunt er echter ook voor kiezen om de rechtsvorm op een later moment om te zetten naar een Besloten Vennootschap (BV). Hier kan je ook mee beginnen. Maar wat houdt dit precies in? Bij een bv oprichten komt een hoop kijken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Wat is een BV? 

Bij het kiezen van een rechtsvorm is het eerst goed om alle vormen en de bijbehorende voor- en nadelen te kennen. Wat houdt een BV precies in? 

BV staat voor een Besloten Vennootschap. Dit betekent dat alle rechten en plichten van het bedrijf worden gedragen door de BV. Je creëert dus een rechtspersoon die zelfstandig deelneemt aan het rechtsverkeer. Zo kunnen er schulden opgebouwd worden op de naam van de BV, kunnen er contracten worden afgesloten en kan deze zelfs aansprakelijk worden gesteld. Wel moge duidelijk zijn dat het geen rechtspersoon is die zelf kan handelen. Daarom moet er ook iemand worden aangesteld die dit regelt. Deze is in dienst van het bedrijf en regelt de directie van de BV. 

Maar waarom zou je voor een BV kiezen? Het grootste voordeel hiervan is dat je minder verantwoordelijk bent als persoon. Als je als zelfstandig ondernemer bijvoorbeeld failliet gaat, ben alleen jij verantwoordelijk hiervoor. Bij schulden kunnen schuldeisers dan bijvoorbeeld ook aanspraak maken op jouw privévermogen. Als je een BV hebt, ben je niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Hierdoor blijft je privévermogen beschermd. Daarnaast zijn er ook een aantal fiscale voordelen. 

Hoe richt je een BV op? 

Wat komt er allemaal kijken bij het oprichten van een BV? In Nederland betekent dit dat je door verschillende procedures moet gaan. Een BV wordt altijd opgericht door een notaris. Meestal betekent dit dan ook dat er een bezoekje aan een notaris moet worden gebracht. Houd er rekening mee dat dit dus extra kosten oplevert. Meer dan wanneer je enkel een eenmanszaak inschrijft bij de KvK. Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om dit proces geheel online door te lopen. Dan is een bezoekje aan een notariskantoor niet verplicht. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij firm24.

Zodra de akte is vastgesteld, moet dit ook doorgegeven worden aan de KvK. Deze zal de Belastingdienst informeren over de oprichting van je BV en ook de bijbehorende fiscale nummers regelen. Deze zijn bijvoorbeeld nodig om belastingaangifte te kunnen doen en facturen uit te schrijven. 

Wees je er ook van bewust dat het bij een BV heel belangrijk is dat de zakelijke en persoonlijke gegevens gescheiden blijven. Waar het bij een zelfstandige onderneming bijvoorbeeld mogelijk is om je eigen bankrekening te gebruiken, moet je met een BV dit gescheiden houden en dus een zakelijke rekening openen om je financiële zaken te regelen.

Tot 2012 was het oprichten van een BV erg prijzig. Tegenwoordig is een zeer hoog startkapitaal gelukkig niet meer nodig dankzij de mogelijkheid van een flex-bv. Hierdoor kun je een BV oprichten met elk gewenst startkapitaal. Hoewel de procedures wel tot extra kosten leiden.  

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten