Als je
zonnepanelen op het dak hebt wordt de stroom die je teruggeeft aan het net verrekend met de stroom die je zelf hebt verbruikt. Dit wordt ook wel salderen genoemd.
Salderen is gunstig voor huishoudens, want je krijgt dan evenveel voor de stroom die je teruglevert als voor de stroom die je moet kopen bij de leverancier.
Overtollige zonnestroom
Maar wat als je met zonnepanelen meer elektriciteit opwekt dan dat je zelf in je huishouden verbruikt? Dan krijg je voor de teruggeleverde stroom niet dezelfde prijs als voor de stroom die je betaalt.
In plaats daarvan ontvang je van de energieleverancier een zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding kan
sterk verschillen, afhankelijk van je energieleverancier.
Dit ontvang je bij de grote energieleveranciers per overtollige kWh:
- Vattenfall: 16,8 eurocent
- Eneco: 9 eurocent
- Essent: 5,5 eurocent
- EnergieDirect: 5 eurocent
- Green Choice : 11,5 eurocent
- Budget Energie: 50% van het kale tarief
Wie heeft de hoogste terugleververgoeding?
Er zijn ook leveranciers waarbij de terugleververgoeding is gebaseerd op het kale elektriciteitstarief. De prijs die je dan krijgt voor een overschot aan zonnestroom is dan gelijk aan de prijs die je aan de energieleverancier moet betalen voor stroom die je afneemt, maar zonder energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw.
Een kaal teruglevertarief is gunstig voor huishoudens die veel stroom terugleveren aan het net met. Bij de huidige energieprijzen ligt het kale tarief namelijk hoog, soms tot wel boven de 60 eurocent per kWh.
Onderstaande leveranciers bieden (op dit moment) de beste terugleververgoeding:
- Innova (bij vast contract 1 jaar)
- DGB Energie
- Engie (tarief gaat binnenkort omlaag)
- United Consumers (tarief gaat binnenkort omlaag)
- Energie van Ons
- OM Nieuwe Energie
Maandsalderen
Normaal gesproken kijkt de leverancier per jaar wat je hebt teruggeleverd en wat je hebt verbruikt.
Tegenwoordig zijn er echter ook leveranciers die maandelijks salderen. Bij maandsalderen kijkt de energieleverancier dus iedere maand naar de hoeveelheid elektriciteit die je aan het net hebt teruggeleverd en hoeveel elektriciteit je hebt verbruikt. Dit wordt dan met elkaar verrekend.
Dat is normaliter niet gunstig voor mensen met zonnepanelen. Het overschot zonnestroom in de zomer kan je dan niet meer weg strepen tegen het hogere elektriciteitsverbruik in de winter.
In de wintermaanden wekken de panelen veel minder op. Je zult dan stroom moeten gaan inkopen. En in de zomermaanden krijg je voor je overschot een terugleververgoeding die een stuk lager ligt dan de prijs die betaalt voor het afnemen van stroom.
Op zoek naar een nieuw energiecontract? Hier kun je aantal
energie aanbieders vergelijken.