Je hebt van die meelopers die uit angst of onzekerheid maar gewoon altijd hun gesprekspartner nablaten. Je hebt ook mensen die ten koste van alles en iedereen vasthouden aan hun eigen – al dan niet achterhaalde – ideeën. Een gulden middenweg lijkt het best, zeker als het gaat om voortschrijdend inzicht. Neem bijvoorbeeld asbest. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het gebruikt in onder meer daken van woningen en andere gebouwen. Totdat bleek dat het eigenlijk hartstikke gevaarlijk voor de gezondheid is. Hieronder lees je meer over het belang van asbestsanering.
‘Natuurlijk’ heeft vooral de afgelopen jaren een bijzonder positief imago gekregen. Maar dit is niet altijd terecht. Asbest bijvoorbeeld is een natuurlijk mineraal. Het werd eerder op grote schaal gebruikt in veel dingen omdat het sterk en slijtvast is, en bovendien goedkoop. En het heeft isolerende en brandwerende eigenschappen. Geen wonder dat het een populaire grondstof voor onder meer daken was. Sinds 1993 mag het echter niet meer gebruikt worden. De reden? Door veroudering en bij verwijdering of brand kunnen asbestvezels in de lucht komen. Het inhaleren hiervan kan leiden tot longkanker, mesothelioom en asbestose.
Heb je een dak dat asbest bevat? Particulieren mogen onder bepaalde voorwaarden (zoals bij onbeschadigde daken die kleiner zijn dan 35 vierkante meter) zelfstandig asbestmateriaal verwijderen. Maar in veel gevallen zal dit niet mogen. Als het gaat om bedrijfspanden bijvoorbeeld, asbesthoudende dakleien of een beschadigd dak. Dan moet je een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Deze zullen eerst overigens een andere onafhankelijk partij een asbestinventarisatie moeten laten opstellen. Meer over het totale traject, de procedures en de kosten kun je lezen op Hardemanisolatie.nl.
Tip: Check bij je gemeente of provincie of je een subsidie of lening kunt aanvragen voor de verwijdering van een asbestdak.
Waarom je een bedrijf zou inschakelen voor asbestsanering? Daar zijn héél veel goede redenen voor te bedenken, hieronder noemen we er een vijf.
In de moderne tijd wordt een stukje nostalgie in bedrijven wel gewaardeerd. Maar laat asbest hier geen onderdeel van zijn, en negeer ‘stoffige’ waarschuwingen niet!