Als je ondernemer bent, dan wil je ongetwijfeld je bedrijf graag uitbreiden. Hiervoor is natuurlijk extra tijd nodig, maar in veel gevallen kan extra geld ook een belangrijke rol spelen. Misschien heb je al eens op internet gezocht naar verschillende manieren van financiering om de groei van je bedrijf te stimuleren. Grote kans dat je dan ook de financieringsvorm factoring voorbij hebt zien komen. Maar wat is factoring nou precies, en hoe gaat het in zijn werk? In dit artikel leggen we het je snel en simpel uit.
Stap 1: facturen genereren
De eerste stap bij factoring is aan jou als ondernemer. Om geld te kunnen lenen met factoring, moet je wel omzet draaien en facturen genereren voor je klanten. In de volgende stap kun je deze facturen vervolgens omzetten in cash.
Stap 2: facturen verkopen
De volgende stap is om de facturen te verkopen aan een
factoring bedrijf. Deze geeft je direct cash om de facturen over te kunnen nemen. Je hoeft dus niet te wachten op de betaling van je debiteuren totdat je je geld krijgt, maar je krijgt vaak al binnen 24 uur uitbetaald.
Stap 3: cash voorschot ontvangen
Je krijgt de facturen dus snel uitbetaald van de factormaatschappij. De factormaatschappij betaalt meestal niet het volledige factuurbedrag uit wanneer ze een factuur van je kopen. Het bedrag dat ze jou uitbetalen ligt meestal een paar procent lager dan het bedrag dat op de factuur staat. Dit is waar de factormaatschappij haar winst maakt en waar de
factoring kosten verrekend worden.
De voordelen van factoring
Het grootste voordeel van factoring is natuurlijk dat je direct je geld krijgt uitbetaald. Je hoeft niet meer 14, 30 of zelfs 60 dagen te wachten tot je debiteur het geld overmaakt naar jouw bankrekening. Niet alleen geeft dat een prettig gevoel, een goede cashflow is ook essentieel voor een gezond bedrijf. Sommige bedrijven kunnen namelijk de rekeningen niet betalen terwijl ze wel winst maken, simpelweg omdat er geen geld op de rekening staat.
Een tweede voordeel van factoring is dat het je heel wat werk uit handen kan nemen. Meestal neemt het debiteurenbeheer niet zoveel tijd in beslag, maar je kunt je het waarschijnlijk wel voorstellen dat een wat moeilijkere debiteur flink wat tijd kan kosten. Verkoop je je facturen aan een factormaatschappij, dan heb jij hier zelf geen omkijken meer naar.
Groeien dankzij factoring
In het begin van het artikel hadden we het over het laten groeien van je bedrijf. Factoring kan hierin een belangrijke rol spelen. Met factoring verbetert je cashflow enorm, waardoor je veel sneller geld op de bank hebt staan om te investeren in groei. Met andere woorden: dankzij factoring hoef je je groeiplannen niet op de lange baan te schuiven, je kunt er gelijk vol voor gaan!