Het is 2023 en de hype rond kunstmatige intelligentie (AI) lijkt wel op zijn hoogtepunt te zijn. Overal waar je kijkt, is AI tegenwoordig de drijvende kracht. Van het versnellen van bedrijfsprocessen tot het maken van investeringsbeslissingen, AI is het toverwoord dat de technologische revolutie voedt. Maar is de opwinding rond kunstmatige intelligentie gerechtvaardigd of is het gewoon een hype die ons doet denken aan de onfortuinlijke dotcomzeepbel van de jaren negentig?
Een terugblik op de dotcomzeepbel
Tijdens de late jaren negentig werden internetbedrijven, ook bekend als dotcoms, als de toekomst van de economie beschouwd. Dit leidde tot een ongeziene toestroom van investeringen in deze bedrijven. De aandelenkoersen van deze internetbedrijven schoten omhoog, gedreven door niets meer dan speculatie en hype in plaats van tastbare financiële prestaties. Het vervolg van het verhaal hoeft niet te verbazen: de bubbel barstte abrupt toen investeerders zich realiseerden dat de meeste van deze bedrijven niet winstgevend konden zijn. Dit leidde tot een enorme crash op de aandelenmarkt. Veel van de ooit gehypete internetbedrijven gingen uiteindelijk op de fles.
De AI-hype: een nieuwe zeepbel?
Dat steeds meer
experts waarschuwen voor de AI-hype op de aandelenmarkt, is niet zo gek. Net als op het einde van het vorige millennium valt het op dat investeerders massaal techaandelen kopen. Het geloof dat AI de toekomst is, heeft geleid tot enorme waarderingen van AI-bedrijven. Hoewel AI ongetwijfeld revolutionaire veranderingen teweegbrengt, bestaat er een reëel risico dat de huidige hype leidt tot overwaardering van deze bedrijven. En dat de bel uiteindelijk zal barsten.
Veel AI-bedrijven hebben wel degelijk potentieel. Neem bijvoorbeeld Quantum AI (
https://quantum-ai.io/nl/). Dit is een cryptorobot die beweert gebruik te maken van kunstmatige intelligentie om geautomatiseerde handelsbeslissingen te maken. Als men er echt in slaagt om beter te presteren dan traditionele beleggers, kan het zeker een revolutie teweegbrengen. Maar dat blijft door het ontbreken van onafhankelijke cijfers toch onduidelijk. De hype rond dergelijke technologieën heeft in de tussentijd gezorgd voor een toenemende populariteit en een snelgroeiend enthousiasme. En dat houdt risico’s in. Laten we niet vergeten dat een ongegronde hype precies de oorzaak was van de internetzeepbel.
Een oproep tot voorzichtigheid
Er is een gevaar dat de huidige hype rond AI leidt tot overinvestering en overwaardering. Hoewel AI ongetwijfeld een revolutionaire technologie is met het potentieel om industrieën te transformeren, is het cruciaal om te onthouden dat duurzame investeringen moeten worden gedreven door realistische verwachtingen en solide financiële prestaties. En niet door een hype. Het is van essentieel belang dat investeerders het onderscheid maken tussen potentiële groei en reële waarde, en dat ze grondig onderzoek verrichten naar de bedrijven waarin ze investeren.
Natuurlijk kunnen beleggers risico’s nemen – in elke beleggingsportefeuille is er plaats voor wat risico –, maar de risico’s mogen niet te groot worden. Een goede beleggingsportefeuille is divers en bevat risicovolle en minder risicovolle investeringen. Als men zich blindstaart op de glitter en glamour van het
AI-monster, kan dit in een onevenwichtige portefeuille resulteren. Voorzichtigheid gebiedt dat men altijd rekening houdt met het volledige investeringslandschap, en niet alleen met de nieuwe, 'glanzende' technologieën. Zo'n gebalanceerde benadering helpt om financiële stabiliteit te behouden, zelfs als bepaalde markten een tegenslag ervaren.