De logistieke opslagplekken zijn het hart van de logistiek. Deze opslagplekken kunnen bijvoorbeeld magazijnen of distributiecentra zijn. Hier worden alle producten en pakketjes opgeslagen die vervolgens vervoert kunnen worden, dit kan in eigen land zijn, maar soms vervoeren ze ook goederen naar de hele andere kant van de wereld. Hieronder zullen we je alles vertellen wat je moet weten over logistieke opslagplekken.
De logistieke opslagplekken zijn onderdeel van de supply chain van een bedrijf, vaak zijn dit gebouwen zoals magazijnen of distributiecentra. Hier kunnen producten worden opgeslagen, maar vaak worden deze ook nog gesorteerd en klaar gemaakt voor vertrek. Er is vaak veel lichtinval, door bijvoorbeeld doorzichtige sandwichpanelen van SAB profiel. Deze logistieke opslagplekken staan vaak op gunstige locaties, kijk eens bij VWLD als je meer wilt weten.
De logistieke opslagplek is dus de plek waar alle goederen voor een bepaalde tijd kunnen worden opgeslagen. Dit is de plek waar alles naar toe gaat nadat het bijvoorbeeld in een fabriek gemaakt is. Zo is er een goede verhouding tussen de productiecapaciteit en de vraag naar bepaalde producten. Ook wordt hier de voorraadbeheer gedaan, zodat producten altijd goed op voorraad zijn. Als er een bestelling binnenkomt, zijn de mensen in de logistieke opslagplek verantwoordelijk voor het afhandelen en versturen van deze bestelling.
Niet alles wordt binnen deze opslagplekken uitgevoerd door mensen, heel veel werk wordt ook gedaan met behulp van robots. De lay-out van zo’n opslagplek is vaak zo goed geoptimaliseerd, dat iedereen er zo efficiënt mogelijk zijn werk kan uitvoeren zonder elkaar in de weg te hoeven lopen. Het fijne is, is dat de voorraad zo nauwkeurig wordt bijgehouden, dat er weinig voorraadkosten zijn. Ook het personeel wordt er zo goed mogelijk op getraind om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.
Het hartje van de logistiek zijn toch wel de logistieke opslagplekken zoals magazijnen of distributiecentra. Ze zijn onderdeel van de supply chain van een bedrijf, waar producten worden opgeslagen en gesorteerd. Als er een bestelling binnenkomt, zorgt de opslagplek er voor dat de bestelling wordt afgehandeld en opgestuurd. Ze zijn er erg goed in het bijhouden van de voorraad, wat er voor zorgt dat de voorraadkosten laag blijven. Ze doen niet alles laten uitvoeren door mensen, sommige dingen worden ook uitgevoerd door robots. De lay-out van zo’n opslag is vaak zo ingedeeld dat alles zo efficiënt mogelijk kan verlopen.