In de afgelopen maanden is Netflix verwikkeld geraakt in een controversiële zaak met betrekking tot de nieuwe serie "Queen Cleopatra". De casting van een gekleurde actrice in de rol van Cleopatra heeft geleid tot onvrede en het indienen van een eis tot compensatie. Hoewel sommigen beweren dat deze castingkeuze niet representatief is voor de koningin van het oude Egypte, roept het ook de vraag op of historische nauwkeurigheid belangrijker is dan inclusiviteit en representatie.
Het team van juristen en archeologen heeft een brief ingediend bij de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation, waarin zij $2 miljoen aan compensatie eisen voor deze misstap. Deze zaak zal ongetwijfeld de komende maanden meer aandacht krijgen. Als de Egyptenaren de zaak winnen, kan het andere bioscoopbezoekers en streamers aanzetten om soortgelijke claims in te dienen.
Het roept ook de bredere vraag op hoeveel historische nauwkeurigheid we moeten eisen van fictie en in hoeverre we artistieke vrijheid moeten respecteren. De keuze om acteurs en actrices met een donkere huidskleur te casten voor de rollen van historische figuren met een blanke achtergrond wordt steeds vaker gemaakt, wat tot verdeelde reacties leidt.
"Queen Cleopatra" op dit moment geen succes te hebben. Naast de castingcontroverse wordt de serie ook zwaar bekritiseerd op beoordelingsplatform Rotten Tomatoes. Het publiek heeft de historische (her)vertelling beoordeeld met een teleurstellende score van slechts 3%. Dit toont aan dat het publiek mogelijk andere aspecten van de serie ook problematisch vindt, los van de discutabele castingkeuze.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.