shutterstock 2527158309

Strijd om Groenland in volle gang: Deense premier reist af voor diplomatiek overleg – "Goede band voortzetten"

Buitenland30 mrt , 10:00

Volgende week pakt de Deense premier Mette Frederiksen haar koffers voor een stevige bondingtrip naar Groenland. Van woensdag tot vrijdag gaat ze op de koffie bij de nieuwe Groenlandse regering, en dat is geen toeval. De spanningen tussen Denemarken en de VS lopen namelijk op over het semi-autonome eiland, en daar moet een stevige Deense knuffel tegenover staan.

Tijdens haar bezoek schuift Frederiksen aan bij de nieuwe Groenlandse premier Jens-Frederik Nielsen. In een officieel statement liet ze al iets doorschemeren: "Ik kijk ernaar uit om de nauwe samenwerking en goede band met Groenland voort te zetten."

Maar waarom nu ineens zo’n liefdesverklaring? Nou, dat komt door de Amerikaanse vicepresident JD Vance, die deze week flink wat olie op het vuur gooide tijdens zijn bezoek aan Groenland. Bij een stop bij de Pituffik Space Base (een Amerikaanse militaire basis) verklaarde hij dat Denemarken "te weinig heeft geïnvesteerd in de veiligheid van Groenland" en dat het eiland "beter af zou zijn bij de Verenigde Staten". Ouch.

Deense reactie op Amerikaanse uitspraken

Natuurlijk kon de Deense regering dit niet laten passeren. Buitenlandminister Lars Løkke Rasmussen reageerde geprikkeld: "Zo spreek je je naaste bondgenoten niet aan. En ik beschouw Denemarken en de VS nog steeds als naaste bondgenoten."

Hij wees er fijntjes op dat Denemarken al sinds 1951 samenwerkt met de VS op defensiegebied, maar dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Groenland juist is gekrompen—van duizenden soldaten verspreid over 17 bases naar slechts één basis met een handvol militairen.

Protesten en kritiek

De uitspraken van Vance zorgden niet alleen voor diplomatieke ruzie, maar ook voor boze burgers. Afgelopen zaterdag stonden honderden Denen en Groenlanders voor de Amerikaanse ambassade in Kopenhagen met spandoeken als "Groenland is niet te koop" en "Wegwezen, VS!"

Ook in Groenland zelf klonk veel kritiek. Parlementsleden en inwoners vonden het nogal brutaal dat de VS zich zomaar als betere baas opwierp. De Groenlandse regering benadrukt al jaren dat ze meer zelfbeschikking wil—maar wel binnen het Koninkrijk Denemarken.

Waarom is Groenland zo’n hot topic?

Simpel: het is een gigantische, ijzige strategische schatkist. Het ligt in de Noordpoolregio, waar landen vechten om grondstoffen en militaire invloed. Geen wonder dat president Trump">Donald Trump ooit droomde van een "koopje" Groenland—iets waar zowel Denemarken als Groenland hartelijk om moesten lachen.

Hoewel Groenland onderdeel is van het Deense koninkrijk, heeft het een flinke portie autonomie. Binnenlandse zaken? Groenlands. Buitenlands beleid en defensie? Deens.

Denemarken wil Groenland niet kwijt

Met dit bezoek wil Frederiksen één ding duidelijk maken: Denemarken laat Groenland niet los. Het is ook een steuntje in de rug voor de nieuwe Groenlandse regering, die meer zelfbeschikking wil—zonder bemoeienis van buitenaf.

En de VS? Die komt ongetwijfeld ter sprake. Maar Frederiksen heeft al laten weten dat Denemarken "een goede en sterke bondgenoot" is.

De week van de Lentekriebels staat weer op het punt van beginnen. En dat is zorgwekkend. Lentekriebels is namelijk niets meer of minder dan de seksualisering van onze jeugd. Onze vrienden van Gezin in Gevaar verzetten zich hiertegen. Met kracht. Bestel nu GRATIS hun Zwartboek Lentekriebels om te ontdekken waar die walgelijke Rutgers-week echt over gaat - en kom in verzet!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten