Daar is 'ie weer! Donald Trump, de man die de globalistische elites nachtmerries bezorgt, heeft gisteren (woensdag 2 april 2025) omgedoopt tot 'Liberation Day'. De reden? Een frontale aanval op het zogenaamde 'vrije' handelssysteem met een reeks forse importheffingen op producten van over de hele wereld, inclusief Europa. De reacties in Nederland en Europa zijn voorspelbaar: paniek, gejammer en doemscenario's van 'experts' die de wereld zien vergaan. Maar laten we eerlijk zijn: dit is niet alleen logisch, het is ook een meer dan verdiend koekje van eigen deeg voor het hypocriete Europa.
Wat heeft Trump precies aangekondigd vanuit de Rozentuin? Een importheffing van 20% op Europese goederen, 34% op Chinese rommel, 24% op Japanse producten en een basisheffing van 10% voor de rest. Zoals de Telegraaf meldt, schieten Nederlandse economen direct in een stuip. ABN Amro's hoofdeconoom Sandra Phlippen noemt het "bizar" en voorziet inflatie en recessie... in Amerika. Marieke Blom van ING berekent dat de tarieven nog hoger zijn dan verwacht en ziet "grote consequenties" en "chaos", vooral voor... de Amerikaanse consument.
Dat ING-meisje, Marieke Blom, roept dus dat dit "de Amerikaanse consument bakken met geld kost." Ten eerste: sinds wanneer maken wij ons druk om de portemonnee van de gemiddelde Amerikaan? Trump is gekozen om Amerikaanse belangen te dienen, niet die van Europa of de rest van de wereld. Ten tweede, en belangrijker: het is klinkklare onzin. Wat deze zogenaamde experts in hun ivoren toren niet lijken te begrijpen – of niet willen zien – is Trumps grotere plan.
Hij wil de inkomsten uit deze heffingen gebruiken om massale belastingverlagingen voor Amerikanen te financieren! Het doel is niet om Amerikanen armer te maken, maar juist om hun besteedbare inkomen te vergroten door de belastingdruk te verlagen en de staatskas te spekken via heffingen op buitenlandse producten. De overheid haalt zijn geld meer aan de grens en minder uit de zakken van de eigen burgers. Simpel, effectief, en gericht op het eigen volk. Begrijpen ze dat nou echt niet bij de ING, of past het gewoon niet in hun globalistische wereldbeeld?
Het meest hilarische aan de hele situatie is het oorverdovende gejank vanuit Brussel en de Europese hoofdsteden. Hoe durft Trump dit te doen?! Handelsoorlog! Protectionisme! Ongekend! Werkelijk? Laten we even de feiten op een rij zetten: Europa heft al jarenlang enorme importheffingen op Amerikaanse producten, zowel direct via tarieven als indirect via allerlei verstikkende regels, normen en belastingen (denk aan de digitaks op Amerikaanse techgiganten of de CO2-heffing).
Amerika krijgt nu simpelweg een koekje van eigen deeg. Dat merkwaardige Europese 'you owe me'-gevoel, alsof Amerika verplicht is om ongelimiteerd Europese producten te importeren terwijl Europa de deur dichthoudt voor Amerikaanse waar, moet maar eens afgelopen zijn. Als wij importheffingen heffen, krijgen we die vroeg of laat terug. Punt. Logisch. Eerlijk.
Willen de Europese leiders en hun paniekerige economen deze Amerikaanse tarieven niet? De oplossing is verbijsterend simpel, zo simpel dat ze hem in Brussel waarschijnlijk niet eens kunnen bevatten: schaf dan zelf de Europese importheffingen en handelsbarrières op Amerikaanse producten af! Trump heeft al meermaals aangegeven open te staan voor wederzijdse tariefverlagingen, zelfs tot nul.
Als deze nieuwe Amerikaanse tarieven zo "desastreus" zijn voor de economie en de koopkracht, zoals de experts nu roepen, en als vrije handel zo ontzettend goed is, waarom neemt de EU dan niet het voortouw? Waarom schaft Brussel niet morgen alle heffingen op Amerikaanse auto's, landbouwproducten en andere goederen af? Het antwoord is pijnlijk duidelijk: omdat de EU zelf door en door protectionistisch is en alleen maar 'vrije handel' predikt als het hen uitkomt. Ze willen wel de lusten (exporteren naar de VS) maar niet de lasten (concurrentie toelaten op de eigen markt).
Trump's 'Liberation Day' is misschien geen feestdag voor de globalistische elites en de exportmanagers in Europa, maar het is wel een broodnodige dosis realiteit. Hij dwingt Europa om in de spiegel te kijken en de eigen hypocrisie onder ogen te zien. Het tijdperk waarin Amerika zich als een voetveeg liet gebruiken op handelsgebied, terwijl Europa profiteerde, is voorbij als het aan Trump ligt.
De paniek van de Nederlandse 'experts' is veelzeggend. Ze zien hun modellen instorten en hun zekerheden verdampen. Misschien moeten ze eens buiten hun bubbel kijken en erkennen dat de wereld veranderd is. Landen komen weer op voor hun eigen belangen. En als Europa eerlijke handel wil, zal het zelf ook eerlijk moeten zijn. Tot die tijd: niet janken als je krijgt wat je zelf uitdeelt. Goed bezig, Trump!