Onlangs heeft de Oekraïense parlementariër Lesia Vasylenko op Twitter een foto gedeeld van een jongetje genaamd Marc, die volgens haar "net beschietingen van Rusland heeft overleefd." De foto die bij het bericht stond, liet een duidelijk vermoeid en verdrietig jongetje zien. Er was echter een groot probleem met deze post: het jongetje op de foto zou in werkelijkheid al 17 jaar oud moeten zijn, aangezien de foto werd gemaakt in 2013. Bovendien bleek dat de foto voor het eerst werd gebruikt in een fictieboek geschreven door Christina McKenna. Dit voorval is een voorbeeld van hoe de Oekraïense autoriteiten bewust
nepnieuws en misinformatie
verspreiden om sympathie te kweken in het buitenland. Het is zeer zorgwekkend dat deze autoriteiten misleidende informatie gebruiken om een emotionele reactie op te roepen bij het publiek, terwijl ze weten dat de informatie niet waar is. Dit soort gedrag kan leiden tot verkeerde percepties en begrip van gebeurtenissen, wat op zijn beurt kan leiden tot verkeerde besluitvorming en actie.
Het is belangrijk dat we altijd kritisch blijven en onafhankelijke feiten verifiëren voordat we op basis daarvan beslissingen nemen of acties ondernemen. We moeten ervoor zorgen dat we niet worden misleid door nepnieuws en misinformatie, en ons laten leiden door de waarheid. Alleen op deze manier kunnen we een juist begrip van de wereld om ons heen behouden en verantwoorde beslissingen nemen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Tegenwoordig is het duidelijk dat als dat onze leidraad is, dat we dan moeten voorkomen dat we afhankelijk zijn van
Oekraïne voor onze nieuwsvoorziening van het conflict in dat land. Want de Oekraïense autoriteiten gebruiken willens en wetens allerhande soorten misinformatie om hun Grote Doel te bereiken. Misschien dat je ze dat niet eens kwalijk kunt nemen als zodanig - oorlogspropaganda heeft altijd bestaan uit halve en zelfs hele leugens - maar het is wel aan ons om daar rekening mee te houden en hun claims daarom steeds weer eerst te onderzoeken alvorens we ze publiceren.