shutterstock 2452682733

Gestoorde dictator Nicolás Maduro straft Nederland na dubieuze herverkiezing: "vijandige reactie!"

Buitenland15 jan , 8:00

Venezuela heeft Nederland hard aangepakt door het aantal Nederlandse diplomaten met verblijfsvergunning in het land terug te brengen tot slechts drie. Deze strenge maatregel treft ook Frankrijk en Italië, die net als Nederland door de Venezolaanse regering worden beschuldigd van een "vijandige reactie" op de omstreden herverkiezing van president Nicolás Maduro voor een derde termijn.

Alsof het beperken van diplomaten niet genoeg was, moeten de overgebleven Nederlandse vertegenwoordigers nu ook schriftelijke toestemming aanvragen als ze verder dan 40 kilometer willen reizen vanaf Plaza Bolívar, het centrale plein van Caracas. Dit maakte het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Hiermee worden hun bewegingsvrijheid én mogelijkheden om hun werk te doen flink ingeperkt, wat de spanningen tussen Venezuela en Europa alleen maar verder opdrijft.

De gevolgen van deze diplomatieke rel reiken verder dan alleen het vasteland. Aruba, Bonaire en Curaçao, die op slechts een steenworp afstand van Venezuela liggen, voelen de dreigende gevolgen. De eilanden onderhouden nauwe banden met Venezuela, zowel economisch als diplomatiek. Een verdere verslechtering van de relatie kan dan ook flinke impact hebben op de eilanden.

De kern van het conflict ligt bij Maduro’s recente herverkiezing. Officieel claimde hij een nipte meerderheid van 51 procent van de stemmen, maar dat verhaal wordt door veel partijen betwist. Oppositieleider Edmundo González Urrutia zou volgens schattingen meer dan het dubbele aantal stemmen hebben behaald. Nederland, de Europese Unie en andere landen erkennen Maduro’s overwinning dan ook niet. Ondertussen kampt Venezuela onder Maduro’s leiding met een diepgewortelde economische en humanitaire crisis. Miljoenen mensen zijn al het land ontvlucht in de hoop op een beter bestaan.

Nederland heeft zich de woede van Maduro op de hals gehaald door oppositieleider González afgelopen zomer onderdak te bieden op de Nederlandse ambassade in Caracas. Na drie maanden op de ambassade vluchtte González naar Spanje, waar hij politiek asiel kreeg. Zijn tijdelijke terugkeer naar Venezuela vorige week, samen met partijgenoot María Corina Machado, zorgde opnieuw voor een diplomatiek vuurwerk. Machado werd zelfs kort gearresteerd, wat de spanningen in het land verder deed oplopen.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.

De beslissing om het aantal diplomaten terug te brengen onderstreept de groeiende frustratie van Maduro’s regering richting de internationale gemeenschap. Naast diplomatieke gevolgen dreigt deze maatregel ook de economische en consulaire samenwerking tussen de betrokken landen te schaden.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten