Een geradicaliseerde islamist heeft nabij de Eiffeltoren in Parijs willekeurige voorbijgangers aangevallen met een mes en een hamer. De aanval resulteerde in de dood van een toerist met zowel de Duitse als de Filipijnse nationaliteit, terwijl twee anderen gewond raakten.
De verdachte, geboren in 1997 en in het bezit van de Franse nationaliteit, werd snel na zijn aanval gearresteerd. In 2016 was de man al veroordeeld voor het voorbereiden van een aanval, wat vragen oproept over de effectiviteit van het surveillancesysteem en de opvolging van personen met radicale neigingen.
Tijdens de aanval riep de dader naar verluidt "Allahu akbar", wat suggereert dat religieus extremisme een rol speelde in dit tragische incident. De Franse politie meldt dat de aanvaller bekendstond als een radicale islamist en tevens als psychiatrisch patiënt.
Opmerkelijk is de bewering van de dader dat zijn aanval gemotiveerd was door het lijden van moslims in de Gazastrook en Afghanistan, waarbij hij Frankrijk als 'medeplichtig' aanwees in de conflicten. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bevestigde dat de verdachte eerder had verklaard dat hij de dood van moslims in deze regio's niet kon verdragen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Het slachtoffer dat het leven verloor, was een toerist met zowel de Duitse als de Filipijnse nationaliteit, terwijl een Engelse toerist en een derde persoon gewond raakten, waarbij de laatste naar verluidt in totale shock verkeert. President Emmanuel Macron betuigde zijn medeleven aan de familie van het slachtoffer en sprak zijn steun uit voor de gewonden.
Deze gebeurtenis benadrukt de voortdurende uitdagingen waarmee Europese steden worden geconfronteerd in de strijd tegen terrorisme en roept op tot een grondige evaluatie van veiligheidsmaatregelen en de aanpak van geradicaliseerde individuen. De tragische situatie in het Midden-Oosten lijkt een katalysator te zijn voor meer geweld in de westerse wereld, waarbij de polarisatie momenteel hoogtij viert.