Bijna alle Europese landen kampen met een (aanstaande) energiecrisis, vooral door de gekte op de gasmarkt. Gelukkig heeft Frankrijk aangekondigd álle kerncentrales in de winter weer volop te laten draaien. De centrales leveren samen zo'n 40 procent van alle energie die verbruikt wordt in het land. Dit soort meevallers zullen we hard nodig hebben de komende maanden. Doordat Frankrijk de kerncentrales weer volop laat loeien, bestaat de kans dat er minder vraag naar gas is in het land. Dat betekent weer meer ruimte voor andere landen om gas en andere brandstoffen in te kunnen kopen. Ook kan het een positief effect hebben op de prijs van elektriciteit in Europa.
Wat je ook van de Franse president
Emmanuel Macron vindt, hij is wel een man van de grote plannen. Waar onze minister van Klimaat en Energie nog moeilijk loopt te doen over of en hoe Nederland deze winter doorkomt, komt Macron met een redelijk doordacht plan.
Jetten komt niet verder dan 'waarschijnlijk komt het allemaal wel goed' en 'we kijken de situatie even aan'. Macron weet de Fransen te vertellen wat hij concreet gaat doen om een energiecrisis te voorkomen én welke offers hij verwacht van de Franse bevolking (via de
NOS).
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis
heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij
willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze
inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben
financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de
gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons
alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! "We gaan bedrijven niet vragen om hun productie te verlagen. Maar wees zuinig, verspil niets, let op de verwarming en op de verlichting", zei de Franse minister Pannier-Runacher. Daarnaast ligt er een concept-stappenplan klaar voor als er toch stroomtekorten dreigen. Grote bedrijven en grootverbruikers zullen op bepaalde tijden worden afgesloten van het elektriciteitsnet. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kan de spanning op het hele net worden teruggeschroefd. Pas daarna, alleen in het uiterste geval, wordt de elektriciteit in bepaalde woonwijken een half uur tot twee uur afgesloten.