Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen geeft opnieuw groen licht voor Oekraïne als kandidaat-lid van de Europese Unie. Dit keer sprak ze niet helemáál voor haar beurt, want de leiders van Italië, Frankrijk en Duitsland hebben zich positief uitgesproken over het EU-kandidaatschap.
Oekraïne, dat voor de oorlog met Rusland nog werd beschouwd als één van de meest corrupte staten van Europa, mag wat
Von der Leyen betreft prima lid worden van de EU (via
De Telegraaf). Het feit dat diverse andere EU-lidstaten en -kandidaten de boel niet op de rit hebben qua economie, mensenrechten en rechtsstaat, maakt allemaal niet uit. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, toch?
De Europese Unie lijkt wel te proberen om te pakken wat het pakken kan, terwijl het hele concept van 'invloedssferen' keihard wordt ontkend. Ieder land kan zich geheel vrijwillig aanmelden en moet wat hervormingen doorvoeren, maar de Europese Unie lijkt in de praktijk toch wel vaak een oogje dicht te knijpen. Waarom is de Europese Commissie anders geïnteresseerd in landen als Moldavië, Georgië of Balkanstaten? Oekraïne is strategisch tenminste nog interessant, maar de rest? Zeker niet.
En ja, natuurlijk zou het zo moeten zijn dat landen zich vrijwillig aan kunnen melden voor
EU-lidmaatschap. Maar daar gaat het hier niet om. Die landen doen dat niet omdat ze de 'Europese waarden' zo geweldig vinden, maar omdat er wat te halen valt. Ook dat is nog te begrijpen, maar dat de Europese Commissie ze
actief uitnodigt valt binnen die context niet uit te leggen. Vooral in het geval van Oekraïne is het olie op het vuur voor Rusland, die we met de sancties niet op de knieën weten te krijgen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android,
en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de
app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter
alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk! Voor wie is het dan wél een zegen? Het bedrijfsleven waarschijnlijk: goedkope arbeidskrachten die de loonkosten in dure Europese landen snel omlaag kunnen krijgen of laag kunnen houden.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net
als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis
leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten
afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen,
en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van.
Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het
betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!