De Russische leider Poetin heeft onthuld dat zijn land van plan is tactische kernwapens in Belarus te stationeren. Hij deelde dit nieuws mee in een recent televisie-interview, waarin hij aangaf dat een opslagfaciliteit op 1 juli gereed zal zijn om de wapens te ontvangen. Bovendien zijn er reeds tien Russische bommenwerpers in Belarus gestationeerd, die in staat zijn om nucleaire wapens te lanceren.
Poetin beweert dat de plaatsing van tactische kernwapens het internationale recht niet schendt en trekt een parallel met de Verenigde Staten, die soortgelijke wapens in meerdere Europese landen hebben opgeslagen. Tactische kernwapens zijn bedoeld voor gebruik op het slagveld, zijn kleiner dan conventionele atoombommen en veroorzaken aanzienlijk meer schade dan conventionele wapens.
Belarus, dat grenst aan NAVO-landen Litouwen, Letland en Polen, mag volgens internationale verdragen geen kernwapens bezitten. Desondanks heeft de Belarussische president Loekasjenko volgens Poetin herhaaldelijk gevraagd om de plaatsing van kernwapens in zijn land. Poetin benadrukt dat de wapens niet in Belarussische handen zullen vallen of door Belarus kunnen worden ingezet.
Experts beschouwen Poetins beslissing als een poging om de NAVO te intimideren. De Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) toont zich bezorgd over het verhoogde risico op misrekeningen en misverstanden in de context van het conflict in Oekraïne. De Amerikaanse overheid verklaart echter geen bewijs te hebben dat Rusland of Belarus van plan is de wapens daadwerkelijk te gebruiken.
Na de ontbinding van de Sovjet-Unie kregen Rusland, Belarus, Oekraïne en Kazachstan elk een deel van de kernwapens. Ze besloten gezamenlijk deze wapens in Rusland te stationeren. Sinds 1996 hebben de drie kleinere landen geen eigen kernwapens meer. Rusland benadrukte tot voor kort dat het, in tegenstelling tot de VS, geen wapens in andere landen stationeerde.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Wat betreft Ruslands nucleaire slagkracht, beschikt het land over een van de grootste nucleaire arsenalen ter wereld, bestaande uit zowel strategische als tactische kernwapens. Deze wapens zijn in staat om een breed scala aan doelen te treffen, variërend van militaire installaties tot stedelijke gebieden. Ruslands nucleaire afschrikkingscapaciteit is een cruciaal aspect van zijn militaire macht en speelt een belangrijke rol in de geopolitieke verhoudingen. De plaatsing van tactische kernwapens in Belarus versterkt de Russische invloed in de regio en verhoogt de spanningen met de NAVO-landen in de nabijheid.