shutterstock 1302929434

Crisis! Informateur Bart De Wever (N-VA) trekt de stekker uit formatiegesprekken: België na 75 dagen nog steeds stuurloos

Buitenland23 aug , 19:00

Hoewel onze politici er bij de vorming van een kabinet over het algemeen een potje van maken, doen ze het bij onze zuiderburen momenteel niet veel beter. De onderhandelingen zijn vastgelopen, en formateur Bart De Wever heeft zijn opdracht teruggegeven aan koning Filip. De belangrijkste bron van onenigheid is de meerwaardebelasting op de winst van aandelen, een heikel punt dat de verschillende ideologische breuklijnen in het land blootlegt.

Sinds de verkiezingen van 9 juni verlopen de onderhandelingen bijzonder moeizaam. Bart De Wever, voorzitter van de Vlaams-nationalistische partij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), werd aangesteld als formateur en kreeg de taak om een coalitie te smeden die steun zou kunnen krijgen van een meerderheid in het parlement. Hij beoogde een zogenaamde "Arizona-coalitie", een combinatie van Vlaams-nationalisten, Waalse liberalen, Vlaamse socialisten en christendemocraten.

Deze coalitie moest een politieke brug slaan tussen de verschillende regio's en politieke stromingen in België. Maar de kloof tussen links en rechts, en tussen het Franstalige en Nederlandstalige deel van het land, bleek moeilijk te overbruggen. De meerwaardebelasting op de winst van aandelen, voorgesteld door de socialistische partij Vooruit, werd het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen.

Vooruit, de Vlaamse socialistische partij, drong aan op de invoering van een meerwaardebelasting. Dit belastingvoorstel zou de allerrijkste Belgen treffen en werd gezien als een cruciaal element in de strijd tegen de stijgende staatsschuld van het land. De belasting werd beschouwd als een symbooldossier voor links en als een manier om vermogens eerlijker te belasten.

Aan de andere kant verzetten de Waalse liberalen van de Mouvement Réformateur (MR) zich fel tegen dit voorstel. De MR, geleid door Georges-Louis Bouchez, weigerde consequent in te stemmen met elke vorm van meerwaardebelasting, zelfs in verzwakte vorm. Voor de liberalen zou een dergelijke belasting schadelijk zijn voor het investeringsklimaat en de economische groei van het land.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!

De vastgelopen onderhandelingen zorgden voor een politieke impasse. Bart De Wever zag geen uitweg meer en gaf zijn opdracht terug aan de koning. Dit markeert het einde van zijn poging om een Arizona-coalitie te vormen en laat België achter zonder zicht op een nieuwe regering, 75 dagen na de verkiezingen.

Koning Filip aanvaardde het ontslag van De Wever en startte meteen nieuwe consultaties met de voorzitters van de vijf betrokken partijen: N-VA, MR, Vooruit, CD&V en Les Engagés. Deze gesprekken zijn bedoeld om te verkennen of er nog mogelijkheden zijn voor een hernieuwde poging tot formatie, maar de vooruitzichten blijven onzeker.

De politieke situatie in België illustreert de structurele problemen waarmee het land al jaren kampt. De verdeeldheid tussen het Vlaamse en Waalse deel van het land zorgt steeds opnieuw voor moeilijke regeringsformaties. De impasse toont aan hoe moeilijk het is om een coalitie te vormen die alle politieke en regionale belangen kan verzoenen. Opvallend is dat Vlaams Belang nergens wordt genoemd, terwijl de partij onder leiding van Tom Van Grieken toch – net als de PVV in Nederland – een stevige winst heeft geboekt en met 20 zetels de tweede partij is geworden.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten