Het persbureau Bloomberg meldt uit betrokken bronnen dat het 'redelijk aannemelijke ergste scenario'-plan voorziet in ernstige tekorten op zeker vier dagen in januari. Het gaat dan om blackouts die niet alleen bedrijven, maar ook huishoudens zouden kunnen treffen.
Het Britse ministerie voor Handel, Energie en Industriële Strategie heeft nog niet gereageerd op het verhaal, maar het is verre van ondenkbaar dat de Britse overheid rekening houdt met dit noodscenario. Groot-Brittannië importeert normaal gesproken namelijk veel energie in de wintermaanden, meldt De Telegraaf.
Naast Groot-Brittannië zijn er ook in andere (grote) Europese landen signalen dat het komende winter wel eens flink mis zou kunnen gaan. Frankrijk heeft een aanzienlijk deel van zijn kerncentrales uitgezet vanwege grote onderhoudsbeurten en Duitsland zit al helemaal met zijn handen in het haar om de (zelfs teruglopende) gasvoorraad.
Als de situatie echt nijpend wordt dan zullen die landen veel meer energie moeten inslaan en andere rare sprongen moeten maken om blackout-scenario's te kunnen voorkomen. En als het echt zo erg wordt dan gaat Nederland daar natuurlijk óók last van krijgen. Het kabinet kan dan wel blijven volhouden dat huishoudens voldoende gas en elektriciteit kunnen blijven gebruiken, maar tegen welke prijs?
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië al grootschalig in gaan slaan, dan stuwen ze de prijs natuurlijk keihard (nóg verder) omhoog. En dan hebben we de 'Rusland-factor' nog niet eens meegenomen, want dat land heeft natuurlijk ook invloed op de prijs van gas en andere vormen van energie.