Een Britse rechter heeft de autoriteiten bevolen om Wikileaks-oprichter Julian Assange uit te leveren aan de Verenigde Staten. Daar gaat hij mogelijk terechtstaan voor "spionage" omdat hij oorlogsmisdaden publiek heeft gemaakt. Als hij schuldig bevonden wordt kan hij veroordeeld worden tot 175 jaar gevangenisstraf.
De Amerikaanse poging om Julian Assange uitgeleverd te krijgen lijkt resultaat te boeken. De Australiër heeft vandaag namelijk te horen gekregen van een Britse rechter dat hij inderdaad uitgeleverd dient te worden. Amerika wil dat omdat hij jaren geleden informatie over Amerikaanse oorlogsmisdaden in het Midden-Oosten en Guantanamo Bay publiek maakte.
De zaak tegen Assange is één die voor heel veel passie zorgt. Zijn voorstanders zijn ervan overtuigd dat de Amerikanen hun best doen om op deze manier hun eigen oorlogsmisdaden te verhullen. "Ze zijn op illegale wijze landen Irak en Afghanistan binnengevallen en Amerikaanse soldaten hebben zich schuldig gemaakt aan marteling," aldus de kant van Assange.
"Hij is een journalist. Een journalist wordt vastgezet ... omdat hij de waarheid gepubliceerd heeft; de waarheid dat een supermacht onschuldige burgers vermoordde."
Natuurlijk is het ronduit vreemd dat een supermacht een man die functioneert als journalist wil vervolgen "spionage" beschuldigingen. Journalisten publiceren altijd informatie die de zittende macht onwelgevallig is. Of nou ja, ze zouden dat moeten doen. Dat is hun taak. Als ze daarbij gebruik moeten maken van geheime documenten, so be it. Het is aan de overheid zelf om die informatie geheim te houden. Als een journalist ze eenmaal in handen heeft is het fair play voor hem om die publiek te maken - zéker als het om heel serieuze zaken als mogelijke oorlogsmisdaden gaat.
Dit is dan ook waarom grote magazines als The Atlantic zich heftig verzetten tegen deze op handen zijnde uitlevering én de vervolging van Assange in het algemeen.
Steun DDS en help ons in de lucht te blijven: doneer eenmalig of maandelijks via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem!
En toch gaat het (vrijwel zeker) gebeuren. Assanges advocaten kunnen nog bezwaar aantekenen tegen dit besluit, maar steeds weer kiezen rechters de kant van de Amerikaanse autoriteiten. 'Zorgwekkend' is een understatement van jewelste.