Het onlangs goedgekeurde alcoholplan door de federale en deelstaatregeringen in België is op kritiek gestuit, met name op de opname van gratis water in restaurants en cafés die alcohol serveren. Het plan omvat 75 maatregelen gericht op het aanpakken van schadelijk alcoholgebruik en de maatschappelijke gevolgen ervan, zoals gezondheidsproblemen. Als je de plannen leest dan denk je maar één ding wat een betutteling. Horeca Vlaanderen, een vertegenwoordiger van de horeca, stelt dat "gratis niet bestaat", niet alleen in hun sector maar ook in alle andere. Het plan omvat echter ook andere maatregelen, zoals een verbod op alcoholreclame voor en na programma's voor minderjarigen op tv en radio, geen alcoholverkoop in automaten of ziekenhuiswinkels en beperkingen op de verkoop van sterke alcoholische dranken aan 16- tot 18-jarigen, waardoor ze worden beperkt tot bier of wijn. Te veel bier of wijn is natuurlijk net zo schadelijk als te veel baco's. De slogan is niet voor niets drink met mate. Overal waar ''te'' in staat is te veel.
Het alcoholplan is het resultaat van 15 jaar werk en wordt de komende drie jaar uitgevoerd. De
minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, verklaarde aan de
VRT dat het plan "absoluut noodzakelijk was gezien de enorme maatschappelijke impact van alcohol, met name op de gezondheid." Hij voegde eraan toe dat het plan slechts een startpunt is en verdere implementatie in de praktijk vereist. Mensen hebben ook zoiets als een eigen verantwoordelijkheid en het is een schande dat overheid denkt te moeten interveniëren om de burger als een kind te moeten onderwijzen hoe zij met alcohol om moeten gaan.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Andere belangrijke maatregelen in het plan zijn het verbieden van alcoholverkoop 's nachts in winkels langs snelwegen, verplichte training voor servers over verantwoorde alcoholservice en de invoering van een standaard drankmaatregel om consumenten te helpen begrijpen hoeveel ze drinken. Dit zijn perfecte voorbeelden van betutteling. De overheid weet wel wat goed voor je is. Dit moet paternalistische partijen zoals het CDA en ChristenUnie als muziek in de oren klinken. Zij staan ook altijd vooraan met hun wijsvingertje om de mensen erop te wijzen hoe zij hun leven moeten leven. Dit onderwerp zal binnenkort daarom ook wel op de agenda staan in de Tweede Kamer.