De zogenaamde groene droom van het warmtenet ontpopt zich tot een nachtmerrie voor de gewone burger. Het was te verwachten: de utopische visies van klimaatidealisten en overijverige beleidsmakers leiden tot een financieel debacle voor de gemiddelde Nederlander. Met rekeningen die de pan uitrijzen, is het warmtenet allesbehalve de beloofde oplossing voor een duurzamere toekomst. Het is eerder een ondoordachte gok, gespeeld met het geld van de hardwerkende burger.
De stemmen die nu opgaan om de aanleg van warmtenetten te stoppen, komen van een breed front: woningcorporaties, politici, gemeentebesturen, en zelfs wetenschappers zoals David Smeulders, hoogleraar energietechnologie. Zij waarschuwen in de Telegraaf allen voor de financiële afgrond waar we in dreigen te vallen. En terecht. "Tijd voor de pauzeknop," zeggen ze. Maar is dit niet typisch een geval van te weinig, te laat? De gewone man en vrouw zijn al de dupe van exorbitante rekeningen voor een service waar ze niet om gevraagd hebben en waar ze niet aan kunnen ontsnappen.
Vattenfall, de energiereus achter meerdere warmtenetprojecten, komt nu in het bijzonder onder vuur te liggen. Amsterdamse woningcorporaties trekken hun handen af van het warmtenet na beschuldigingen van woekerprijzen door Vattenfall. Het toont aan dat de vrije markt in de energievoorziening geen fabeltje is, maar een noodzakelijke voorwaarde om de consument te beschermen tegen een monopolie dat de prijzen naar believen opdrijft.
Deze hele situatie onderstreept een pijnlijke realiteit: de transitie naar groene energie is gekaapt door commerciële belangen en politieke dromers, die niet het belang van de burger vooropstellen. Het resultaat? Een infrastructuur die kwetsbare groepen, zoals bewoners van sociale huurwoningen, onevenredig hard raakt.
Wat we nodig hebben, is niet een blind geloof in elk groen project dat van de tekentafel rolt. Wat we nodig hebben, is een pragmatische benadering die zowel de milieuvoordelen als de economische realiteit in ogenschouw neemt. De consument verdient bescherming tegen woekerpraktijken en de zekerheid dat duurzaamheid niet ten koste gaat van leefbaarheid.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.
Het warmtenetdebacle is een wake-up call. Het is tijd om terug te gaan naar de tekentafel en te zorgen dat duurzame energieprojecten daadwerkelijk duurzaam zijn - voor zowel het milieu als de portemonnee van de Nederlandse burger. Tot die tijd: stop met het koudweg negeren van de financiële realiteit van de mensen die je beweert te willen helpen.