Vitens weigert drinkwateraanvragen: 'vraag neemt komende jaren te snel toe'

Binnenland23 mei 2022, 15:00

Waterbedrijf Vitens heeft voor het eerst drinkwateraanvragen van bedrijven moeten weigeren. Vitens-directeur Jelle Hannema zegt dat de oorzaken hiervan onder meer klimaatverandering, economische groei en de bouw van een miljoen nieuwe woningen zijn.

Nederland telt tien drinkwaterbedrijven die alleen een leverplicht hebben aan particulieren en specifieke sectoren, zoals de gezondheidszorg. Vitens heeft om die reden diverse bedrijven in Overijssel en Gelderland moeten weigeren, waardoor zij nu tijdelijk zonder water zitten, meldt de NOS.

Nou is er voor de Nederlandse burger dus nog niet veel aan de hand, maar de beslissing van Vitens geeft wel aan dat Nederland tegen zijn limieten aanloopt. De drinkwaterbehoefte van particulieren neemt de komende jaren naar verwachting toe met 10 tot 15 procent, voornamelijk door de bouw van een miljoen woningen voor 2030.

Als die stikstofnonsens is opgelost en Bouwminister Hugo de Jonge eindelijk woningen uit de grond weet te stampen, dan betekent dat minder ruimte voor bedrijven (Tenzij ondernemers prima zonder water kunnen natuurlijk!). Bedrijven die overigens ook meer elektriciteit zullen gaan verbruiken, waar óók al een capaciteitsprobleem is geconstateerd.

Vitens is dringend op zoek naar nieuwe waterbronnen om in redelijk tempo de capaciteit te kunnen vergroten, maar daar zijn natuurlijk vergunningen voor nodig. En sommige locaties vallen onder de Wet natuurbescherming, waardoor Vitens nu niets kan.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Eigenlijk is dit het zoveelste voorbeeld waarmee wordt aangetoond dat het piept en kraakt in Nederland. Als de leveringszekerheid van basaal drinkwater in gevaar komt, dan is dat niet een 'groeistuip' maar een teken dat Nederland vol raakt.

En er zal vast nog wel het een en ander kunnen worden gedaan om de capaciteit te vergroten, het verbruik te verminderen en verspilling tegen te gaan. Prima, maar nergens wordt nou echt de indruk gewekt dat het dan wél goed zal komen. Nederland koopt daar alleen wat meer tijd mee, that's it.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten