In Utrecht zijn verschillende
restaurants gezwicht voor dierenactivisten. ‘Foie gras’ gaat bij een aantal
restaurants van het menu verdwijnen na hevige protesten van Active for Justice eerder
deze maand. Horecaondernemers voelen zich in de steek gelaten door de gemeente en politie.
Een Utrechtse restauranthoudster
laat aan RTV Utrecht weten dat ze het Franse gerecht van de kaart hebben
gehaald, niet vanwege mogelijk dierenleed maar vanwege de veiligheid. De dierenactivisten
hielden eerder deze maand het restaurant bezet waarbij zes actievoerders werden
aangehouden. Afgelopen zaterdag keerde de activisten terug maar bleven ditmaal
voor de deur staan.
De demonstraties van de dierenactivisten hebben grote impact op de restauranthoudster en haar familie.
"Ik kan al een tijd niet werken door alle emoties, ik bepaal zelf wat er
op het menu staat, maar ik voel me in de steek gelaten door de gemeente en
politie. Mijn zoon woont boven het restaurant en ik moet de beveiliging zelf
regelen."
De dierenactivisten hebben al aangegeven
niet te gaan stoppen met de acties. "We zijn er volledig van overtuigd dat
we met al onze fantastische mensen de campagne gaan winnen. Foie gras moet en
zal verdwijnen." Daarmee wordt maar weer eens duidelijk dat
links-extreemisme voor de zoveelste keer met zachte hand wordt aangepakt. Hardwerkende
ondernemers worden geterroriseerd door dierenactivisten en zowel de politie als
de gemeente laat ze vervolgens volledig aan hun lot over. De enige optie die er
nog overblijft is zwichten voor de intimidaties van extreem-links. Het serveren
van ‘foie gras’ is in Nederland niet verboden. Enkel de productie van het Franse
gerecht is verboden maar het importeren en verkopen is gewoon toegestaan.
De dierenactivisten kiezen er niet
voor om via de politiek een eventuele wetswijziging er door te krijgen maar terroriseren
veel liever de plaatselijke horecaondernemer en restauranthouder om zo hun
standpunt duidelijk te maken.