Het wordt tijd. De universiteiten willen het aantal buitenlandse studenten gaan indammen. Het is natuurlijk ook bizar dat Nederland studenten voor andere landen aan het opleiden is.
Het is idioot dat een kwart van de universitaire studenten nu uit het buitenland komt. Dit gaat ten koste van de Nederlandse student. Veel opleidingen worden inmiddels niet meer in het Nederlands aangeboden. Dit is een goed voorbeeld van oikofobie. Wettelijk mogen Universiteiten geen studenten weigeren uit het buitenland vanwege het vrij verkeer van personen. Heerlijk toch deze verworvenheden van de EU die Nederland steeds in de vingers snijdt.
‘Universiteiten hebben behoefte aan instrumenten om het aantal internationale studenten specifiek te reguleren’, zegt een woordvoerder van UNL in de Volkskrant. ‘Sommige opleidingen bieden zowel een Nederlands- als Engelstalig traject aan. We zouden graag zien dat opleidingen het aantal plaatsen voor het Engelse deel van de studie kunnen beperken, en het Nederlandse onbelet kunnen laten.’ Dat laatste moet voorkomen dat de toestroom van buitenlandse studenten Nederlandse schoolverlaters in hun studiekeuze belemmeren.
Goed dat de universiteiten lijken te luisteren naar het voorstel van SP Kamerlid Peter Kwint. De universiteiten denken er ook over na om een noodfixus in te voeren, die universiteiten de mogelijkheid geeft om de inschrijvingen voor een studie te sluiten als de aanmeldingen te hard stijgen, en een quotum voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) behoren wat de koepelorganisatie betreft tot de mogelijkheden.
Natuurlijk hebben wij ook onze columnisten Sid Lukkassen en Paul Cliteur om een reactie gevraagd wat zij van deze ontwikkeling vinden. Zij kennen de situatie aan de universiteiten zeer goed omdat zij er jarenlang hebben rondgelopen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
''We zien hier de onverenigbaarheid van diverse impulsen. Universiteiten verdienen er geld aan door buitenlandse studenten te lokken, maar de kosten van woningtekorten, moeten door de rest van de maatschappij worden opgebracht. De steeds verdere verengelsing en ver-kosmopolitisering van het onderwijs, is weer een probleem op zich. Want óf je krijgt een globalistisch elitebaantje na je studie, en kun je lekker in je Engelstalige bubbel blijven hangen, óf je valt terug tussen wat er over is van de middenklasse, en in dat geval is gebrekkig Nederlands een beperking voor je carrière. Deze gang van zaken versterkt segregatie. Ook wordt onderwijs steeds meer 'woke' en het vermengen van al die culturen en nationaliteiten leidt tot het verdampen van een coherente canon. De anonimiteit en massaliteit die het huidige hogere onderwijs kenmerken, ondergraven ook de sociale vreugde ervan. Dijkgraaf zal al deze tegenstrijdige impulsen onmogelijk kunnen harmoniseren. Hij zit er om de schijn op te houden terwijl achter de façade het onderwijsniveau verder terugloopt. Steeds meer mensen met geld en verstand zullen zich aan deze instituties onttrekken en investeren in kleinschaliger privé onderwijs en cursussen gericht op specifieke vaardigheden,'' reageert onze columnist Sid Lukkassen.
Een uitgebreide reactie van Paul Cliteur kun je hier lezen.