De gevolgen van de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne beginnen door te dreunen bij de ziekenhuizen. Prijsstijgingen van onder meer energie en voeding hebben tot gevolg dat zij bepaalde noodzakelijke investeringen niet meer kunnen doen en in de financiële problemen komen.
Ziekenhuizen hebben dit jaar gemiddeld zo'n 5,8 procent meer inkoopkosten, terwijl ze volgens lopende afspraken met zorgverzekeraars slechts 1,83 procent gecompenseerd krijgen voor de prijsstijgingen, meldt RTL Nieuws. Ziekenhuizen hebben daardoor dit jaar een gat van bijna 300 miljoen euro, die ze zelf met hun eigen geld moeten zien te dichten.
Daar blijft het niet bij, want diverse contracten met leveranciers lopen dit jaar af, waardoor het er dik in zit dat er nieuwe prijsstijgingen zullen worden doorgevoerd. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat de kosten na 2022 nog verder op zullen lopen.
De kans bestaat dus dat sommige ziekenhuizen het financieel niet meer gaan redden en dus kopje onder gaan, of dat de zorgpremie flink omhoog gaat om de boel te kunnen blijven bekostigen. En reken er maar op dat de burgers die nu al moeite hebben om rond te komen, die klap er niet ook nog eens bij kunnen hebben.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Met een beetje pech hebben we het hier dus weer over een probleem dat dit kabinet als een crisis gaat beschouwen, omdat het burgers opnieuw in hun levensstandaard raakt. Na energie, woonruimte en voedsel staat nu ook de volksgezondheid op het spel. Iets dat in sneltreinvaart kan verslechteren als er in het najaar daadwerkelijk een nieuwe coronagolf op ons afkomt.