In een onthulling die ongetwijfeld schokgolven zal sturen door de gelederen van de zelfverklaarde progressieve elite van Nederland, toont de Veiligheidsmonitor 2023 aan dat jonge mannen van buitenlandse afkomst vaker door de politie worden gecontroleerd dan hun autochtone leeftijdsgenoten. De data, verzameld door het onberispelijke Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid, legt een pijnlijke werkelijkheid bloot: etnisch profileren is geen mythe, maar een harde realiteit in ons land.
Maar laat u niet misleiden door de op handen zijnde tranendal van de linkse partijen zoals GroenLinks-PvdA en DENK, die deze feiten zullen aangrijpen om hun vermoeide refrein van een 'diep racistisch Nederland' opnieuw aan te heffen. Wat deze cijfers werkelijk tonen, is niet zozeer een systematische vooroordeel van onze politiediensten, maar eerder de complexe uitdagingen waarvoor zij staan in het handhaven van de veiligheid en orde in een steeds diverser wordende samenleving.
De harde cijfers liegen er niet om: 32 procent van de Nederlands-Marokkaanse jonge mannen geeft aan in het afgelopen jaar door de politie te zijn gecontroleerd, tegenover 21 procent van hun autochtone leeftijdsgenoten. Dit verschil in ervaringen kan niet zomaar onder het tapijt worden geveegd of worden afgedaan als institutioneel racisme. Het dwingt ons eerder tot een ernstige reflectie over de oorzaken en gevolgen van dergelijke praktijken.
Wat echter opvallend is, en waar de linkse partijen waarschijnlijk overheen zullen kijken, is dat ondanks de frequentere controles, een overgrote meerderheid van de gecontroleerde personen – ongeacht hun afkomst – aangeeft dat de politie hen rustig, respectvol en correct heeft behandeld. Dit wijst op een professionaliteit en menselijkheid binnen onze politiemacht die lovenswaardig is en niet over het hoofd gezien mag worden in het debat over etnisch profileren.
De roep om deze praktijken aan de kaak te stellen is terecht, maar laten we niet vergeten dat de oplossing voor dit probleem niet ligt in het demoniseren van onze politiediensten of het ontkennen van de complexiteiten die gepaard gaan met moderne rechtshandhaving. Wat nodig is, is een dialoog – een open, eerlijke discussie over hoe we een balans kunnen vinden tussen veiligheid handhaven en het respecteren van de rechten van iedere burger, ongeacht hun achtergrond.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met die walgelijke spelletjes van het partijkartel! De verkiezingsuitslag MOET gerespecteerd worden. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons te strijden voor gerechtigheid!
Laten we dus niet toegeven aan de simplistische retoriek van links, die deze kwestie zal gebruiken als ammunitie in hun eindeloze kruistocht tegen vermeend racisme en discriminatie. In plaats daarvan moeten we streven naar constructieve oplossingen die zowel recht doen aan de veiligheidseisen van onze samenleving als aan het fundamentele recht van elk individu op eerlijke en respectvolle behandeling door de autoriteiten. Het ware gevaar ligt niet in het erkennen van de realiteit van etnisch profileren, maar in het negeren van de onderliggende factoren die tot deze praktijken leiden.