De Nationale Tulpendag, die de start van het tulpenseizoen viert, is de volgende traditie die nu het doelwit is geworden van klimaatgekken. Terwijl het evenement, dat oorspronkelijk begon als een kleinschalige pluktuin op de Dam en inmiddels is uitgegroeid tot een grootschalige viering op het Museumplein, duizenden bezoekers trekt, roept het bij activisten forse kritiek op. Volgens hen vertegenwoordigt de bollenteelt een vervuilende industrie die schadelijk is voor het milieu.
Tulpen zijn sinds de zeventiende eeuw hét symbool van Nederland, en vooral van Amsterdam. Toch ontsnapt ook deze traditie niet aan kritiek. Na Zwarte Piet, vuurwerk en kerstvieringen zijn nu de Hollandse tulpen het mikpunt van klagers. En wie waren er zaterdag van de partij om de boel weer te verzieken? Partij voor de Dieren, Pesticide Action Network en Grootouders voor het Klimaat.
Anke Bakker van Partij voor de Dieren Amsterdam haalde flink uit naar het evenement, dat volgens haar niets meer is dan "een promotiestunt van een vervuilende industrie." Ze benadrukt in gesprek met Hart van Nederland de schade van het pesticidegebruik in de bollenteelt. "Het wordt als een feestje gepresenteerd, maar het moet duidelijk zijn hoe schadelijk het is," aldus Bakker.
Arjan Smit, voorzitter van Tulpen Promotie Nederland, heeft op zijn beurt een andere mening. Hij vindt het onterecht dat de sector zo negatief wordt neergezet. "De mensen bij de demonstratie zijn inmiddels vijf keer uitgenodigd om bij ons aan tafel te komen zitten en om mee te lopen bij ons in de bedrijven," zegt hij. Maar die uitnodigingen worden keer op keer genegeerd. “En wat zij voor uitingen doen, daar kan ik me helemaal niet in vinden.”
Bij DDS maken we onze GROTE zorgen om de globalisten en dan met name het WEF en Klaus Schwab. Daarom ondersteunen wij een initiatief van onze vrienden van Cultuur Onder Vuur. Teken de petitie waarin geëist wordt dat Nederland de banden met de globalisten van het WEF voor eens en altijd verbreekt. Het kost je maar 30 seconden, maar die tijd is het meer dan waard. Laten we samen een vuist maken tegen de enge Klaus Schwab!
Toch benadrukt Smit dat demonstreren mag. "Vrijheid van meningsuiting, hè," zegt hij nuchter. Hij staat open voor debat, maar is teleurgesteld in het gebrek aan constructieve gesprekken met de tegenstanders.
Het rumoer rondom de Nationale Tulpendag past in een bredere trend waarbij steeds meer Nederlandse tradities onder vuur komen te liggen. Wat vroeger met trots werd gevierd, staat nu symbool voor problemen zoals milieuvervuiling, dierenwelzijn en culturele discussies. De grote vraag is dan ook: kunnen evenementen zoals de Nationale Tulpendag in hun huidige vorm blijven bestaan? Of moeten ook zij, net als andere tradities, buigen voor de eisen van de tijd?