Een Groningse hoogleraar heeft tijdens een recent proces verklaard dat er geen regels bestaan voor de financiering van lokale politieke partijen. Volgens hoogleraar Gerrit Voerman mogen lokale partijen bijna alles zelf bepalen, zoals de regels voor giften en sponsoring. Hij gaf ook voorbeelden van sponsoren of donateurs die invloed zouden hebben gekregen op de koers van partijen, zoals een miljonair die een donatie gaf aan het CDA en daardoor invloed kreeg op hun verkiezingsprogramma.
Voerman stelt dat dit soort praktijken niet alleen lokaal voorkomen, maar ook landelijk niet ongebruikelijk zijn. Zo zouden partijen zoals Forum voor Democratie, VVD, D66 en Partij voor de Dieren "forse" donaties hebben ontvangen. Bij D66 zou in het verleden via een businessclub zelfs geprobeerd zijn om invloed te krijgen op de standpunten van de partij.
Deze uitspraken roepen vragen op over de transparantie en rechtmatigheid van de financiering van politieke partijen. Telegraaf columnist Marianne Zwagerman vraagt zich bijvoorbeeld af waarom het Openbaar Ministerie een miljoenen verslindende opsporingsactie startte naar feiten die niet strafbaar zijn. Zij stelt dat Richard de Mos niks anders heeft gedaan dan andere partijen, waarom wordt hij dan specifiek aangepakt door justitie? De hoogleraar benadrukt dat dit soort zaken wellicht binnen afzienbare tijd zullen veranderen maar tot die tijd zijn er weinig regels voor de financiering van lokale politieke partijen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Dit laat weer zien dat er een luchtje aan deze zaak zit. De Mos en zijn partij speelde het spel niet mee met het partijkartel, daardoor passen ze niet in het kartelstraatje. Daarom worden ze een pootje gelicht en moet barbertje hangen. Het is een politieke afrekening.