De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) heeft een duidelijk ultimatum gesteld aan FNV en CNV. Als de vakbonden niet voor 1 februari ingaan op het laatste voorstel van VWOV voor een CAO met een loonsverhoging van 8%, dan gaat het hele feest niet door. Dit betekent dat het voorstel teruggenomen wordt en dat de vakbonden moeten gaan uitleggen aan hun leden waarom ze een tijdlang zonder CAO zullen moeten werken. Volgens VWOV-voorzitter Fred Kagie is het voorstel wat er ligt bovengemiddeld hoog. "Ons finale bod is na dinsdag echt van tafel. Misschien komen er dan weer
stakingen, maar we gaan dan niet opnieuw in overleg. Het openbaar vervoer verstoren met een aangeboden pakket van 11 procent is niet uit te leggen naar onze werknemers en naar reizigers. Bovendien is de stakingsbereidheid in onze sector niet zo hoog als de bonden doen voorkomen,"
aldus Kagie in De Telegraaf.
De werkgevers zeggen dat ze een goed en compleet pakket aanbieden, dat inclusief andere maatregelen gelijk staat aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11%. "We willen dat het gaat om de inhoud. We bieden een goed en compleet pakket, dat inclusief andere maatregelen gelijk staat aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11%. Het cao-voorstel wat er ligt, is bovengemiddeld hoog," aldus Kagie.
De werkgevers willen hiermee de druk op de vakbonden verhogen om in te gaan op het aangeboden pakket. Als de vakbonden niet ingaan op het aangeboden pakket, zullen de werkgevers de CAO intrekken en zullen de werknemers zonder CAO moeten werken. Dit kan leiden tot stakingen en verstoringen in het openbaar vervoer. De vakbonden moeten nu snel een beslissing nemen of ze in willen gaan op het aangeboden pakket of dat ze het risico willen nemen om zonder CAO te werken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. En misschien belangrijker: ze moeten nu kiezen tussen hun grote woorden terugnemen óf het risico nemen dat personeel in deze sector zich gewoon niets meer aantrekt van de vakbonden en de vakbonden terugfluit omdat de werknemers zelf wél te spreken zijn over de aangeboden deal - die er eerlijk gezegd ook heel goed uitziet.