De Eerste Kamer behandelt en stemt op dit moment over twee wetten, die voor de hele Nederlandse bevolking van uitzonderlijke betekenis zijn: de pandemiewet of Wet publieke gezondheid (Wpg), die al is aangenomen, en het nieuwe pensioenstelsel, waarover direct na Pinksteren zal worden gestemd.
Thierry Baudet legde bij Ongehoord Nieuws nog eens uit waarom de pandemiewet zo desastreus is voor de vrijheid. Ten eerste geeft deze wet aan de minister de mogelijkheid om, over het hoofd van het parlement heen, diep op de grondrechten ingrijpende maatregelen te nemen, zoals lockdowns. Ten tweede wordt 'publieke gezondheid' voortaan opgevat als een breed concept. Baudet: "Bijvoorbeeld ook klimaatverandering wordt voortaan gezien als bedreiging van de publieke gezondheid. Ze hebben dus uitdrukkelijk de mogelijkheid opengelaten via deze wet en via de Wereldgezondheidsorganisatie, die hierbij ook genoemd wordt, om klimaatlockdowns in te stellen."
Het wordt, aldus de leider van Forum voor Democtatie, dus niet alleen veel gemakkelijker om nieuwe lockdowns in te stellen vanwege een 'pandemie' of virus, "tegelijk wordt ook de reikwijdte wanneer je dat kan doen opzettend opgerekt, en komt eigenlijk alles, stikstoflockdowns en noem maar op, binnen bereik van een minister die dat van de ene dag op de andere kan besluiten."
Wat nodig is, is massale maatschappelijke tegendruk. Dat heeft absoluut zin, zegt Tom de Nooijer (SGP). Partijen reageren daarop, "al is het maar uit angst voor zetelverlies. Ze gaan nu in de Eerste Kamer stemmen, terwijl ze weten dat er na de monsterzege van BBB heel andere personen komen. Maar de mensen die er nu zitten, zijn vaak oudere mensen die we misschien helemaal niet meer terugzien in de politiek. Die worden daar dus ook niet op afgestraft."
Baudet valt daarop in: "Die truc hebben ze bij de vorige verkiezingen in 2019 ook uitgehaald. Toen hadden wij een grote overwinning behaald. Een week voordat de nieuwe Eerste Kamers werd benoemd, hebben ze er toen de klimaatwet doorgeduwd, die de basis is van de enorme stijging van energieprijzen op dit moment. Ze dachten gewoon, dat doen we nog even snel. Zó ondemocratisch!"
Hoe dan ook, vervolgt De Nooijer, er is nu niets meer aan te doen. "Maar vergis je niet, er komen ook weer volgende verkiezingen. Het is vooral belangrijk dat de Nederlandse bevolking dit gaat onthouden. Ze moeten het niet vergeten vanuit een kortetermijngeheugen, omdat er morgen wel weer andere dingen aan de orde zijn. Wat er nu gebeurt, is hartstikke fundamenteel. Dit gaat absoluut de verkeerde kant op. Mensen moeten dit onthouden en er zich van vergewissen welke partijen er voor en tegen stemmen."
Beide politici twijfelen er overigens niet aan dat in de huidige samenstelling van de Eerste Kamer zowel de pandemiewet (inmiddels een feit) en het nieuwe pensioenstelsel zullen worden aangenomen. Want, aldus Baudet, de Eerste Kamer is op dit moment gevuld met "kartelknipmessen".
Dit artikel verscheen eerst op de website van Cultuur onder Vuur, een initiatief van de stichting Civitas Christiana. We hebben het artikel met toestemming herdrukt op DDS.