Sommige mensen lijken de behoefte te voelen om bij elk probleem hun favoriete zondebok, het kapitalisme, aan te wijzen. Volkskrantcolumniste Asha ten Broeke is er zo eentje. Op X deed ze weer eens een boute uitspraak: het medicijnentekort zou te wijten zijn aan “kapitalisme”. Haar redenatie? Zorgverzekeraars maken “slechte” afspraken met fabrikanten. Natuurlijk als u verder kijkt dan uw ideologische bubbel, zou u weten dat juist het gebrek aan een vrije markt het medicijnentekort veroorzaakt.
Wat ten Broeke vergeet – of niet begrijpt – is dat het Nederlandse zorgsysteem allesbehalve een vrije markt is. De overheid heeft de zorgverzekeringsmarkt compleet dichtgeregeld. Zorgverzekeraars worden in een wurggreep gehouden door wet- en regelgeving. Prijsafspraken, verplichte pakketten, en een quasi-monopoliepositie van grote verzekeraars zijn geen kenmerken van kapitalisme, maar van bureaucratische overheidsregulatie.
Als we echt een vrijemarktsysteem hadden, zouden fabrikanten en apothekers vrij zijn om innovatieve oplossingen te bedenken en medicijnen beschikbaar te stellen tegen eerlijke prijzen. Maar nee, dankzij een overgereguleerd systeem zit Nederland opgescheept met structurele tekorten en patiënten die noodgedwongen zwaardere medicijnen krijgen dan nodig is.
Vorig jaar waren er volgens de apothekersorganisatie KNMP 1563 geneesmiddelen tijdelijk niet leverbaar. Dit is weliswaar een daling ten opzichte van de 2300 tekorten in 2023, maar nog steeds zorgwekkend. In 193 gevallen betrof het medicijnen die letterlijk van levensbelang zijn. Het medicijn tegen benauwdheid, de salbutamol-puffer, was een jaar lang niet beschikbaar. Waarom? Omdat zorgverzekeraars door regelgeving gedwongen worden goedkope opties te kiezen en fabrikanten daardoor weinig prikkels hebben om de Nederlandse markt adequaat te bedienen.
In een écht kapitalistisch systeem zouden tekorten snel worden opgelost. Concurrentie tussen farmaceuten zou innovatie stimuleren en zorgen voor een betere beschikbaarheid van medicijnen. Maar dat idee gaat er bij Asha ten Broeke niet in. Haar wereldbeeld draait om het demoniseren van het kapitalisme, zelfs als dat de meest voor de hand liggende oplossing biedt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Als we willen voorkomen dat 4,5 miljoen mensen opnieuw getroffen worden door medicijntekorten, moeten we de zorgsector hervormen. Minder regels, meer marktwerking, en een einde aan de drang om alles centraal te regelen vanuit Den Haag.