ABN Amro zegt sorry voor slavernijverleden: "Diepgevoeld!"

Binnenland13 apr 2022, 15:00

ABN Amro heeft vandaag officieel excuses aangeboden voor haar "slavernijverleden." Of beter gezegd, voor de betrokkenheid van twee voorlopers van de bank bij de slavenhandel, 200 - 300 jaar geleden. Het gaat daarbij om Hope & Co en R. Mees & Zoonen.

Uit onderzoek dat het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) heeft gedaan naar de voorlopers van ABN Amro blijkt dat zij "betrokken waren bij de slavenhandel," de handel in producten die door slaven waren gemaakt, en in de plantageslavernij.

Hope & Co was een grote speler in de achttiende eeuw. En zou volgens de onderzoekers een belangrijke spil geweest zijn in de Caribische slavernij. Een kwart tot een derde van de opbrengsten van de bank zouden afkomstig zijn geweest uit die onverkwikkelijke bron.

Ook R. Mees & Zoonen heeft aan de slavernij verdiend, hoewel minder dan Hope & Co. Niet zo gek, want dat bedrijf was een kleiner instituut. Totaal niet te vergelijken dus Hope & Co. Maar omdat ook zij winst hebben gemaakt voelt ABN Amro zich nu ontzettend schuldig.

"In de meer dan 300 jaar geschiedenis van ABN AMRO heeft de bank veel om trots op te zijn," aldus CEO Robert Swaak. Maar niet op alles. "We erkennen dat dit verleden ook zijn schaduwkanten heeft. We beseffen dat dit onrecht uit het verleden ook na de officiële afschaffing van de slavernij heeft voortgeduurd. ABN AMRO biedt haar excuses aan voor het handelen en de pijn die deze voorgangers in het verleden hebben veroorzaakt."

Nou. Breekt. Mijn. Klomp. Ze hebben het létterlijk over dingen die gebeurden in de achttiende eeuw. Dat is dus 17-honderd-zoveel. Twee- tot driehonderd jaar geleden. En ABN vindt dat het daar sorry voor moet zeggen.

Opiniemaker Jan Roos vindt dit een volstrekt bezopen actie van ABN. Want, zegt hij, "wanneer gaat de bank excuses maken voor dat hele overname debacle, waar de belastingbetaler voor mocht opdraaien met miljarden?"

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten