Gemeenten sporen Belastingdienst aan om gegevens te gaan delen: 'Toeslagenaffaire is onbeheersbaar geworden'

Politiek07 feb 2022, 12:00
De afhandeling van de toeslagenaffaire is inmiddels bijna net zo kwalijk als de toeslagenaffaire zelf. Gemeenten doen hun uiterste best om gedupeerden in beeld te krijgen en te helpen, maar worden daarin tegengewerkt door de fiscus. De Belastingdienst verschuilt zich namelijk nog altijd achter privacywetgeving, waardoor het voor gemeenten vaak praktisch onmogelijk is om te achterhalen of iemand daadwerkelijk slachtoffer is van de toeslagenaffaire.
Toen het vorige kabinet na jarenlange ontkenning dan toch eindelijk erkende dat er sprake was van een toeslagenschandaal, werd het er niet beter op. Er werd een snelle afwikkeling beloofd en gedupeerden zouden in ieder geval 30.000 euro compensatie krijgen. Dat heeft ertoe geleid dat er veel meer mensen zijn gaan proberen om ook als gedupeerde te worden erkend, terwijl zij niets met de toeslagenaffaire te maken hebben gehad. Het schoot al niet op met het in beeld brengen van de slachtoffers en het tijdig compenseren. Dat wordt hierdoor alleen maar meer vertraagd.
Maar de grootste vertragende factor is, zoals altijd, de Belastingdienst zelf. Want een groot deel van de aanvragen kan veel makkelijker door gemeenten worden beoordeeld als ze daar fatsoenlijke informatie over krijgen. Volgens de Dordrechtse wethouder Peter Heijkoop, die bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de toeslagenaffaire in zijn portefeuille heeft, is de toeslagenaffaire van de Belastingdienst geëxplodeerd. In eerste instantie ging het om zo'n 9000 mensen, zegt hij tegen het AD. "Nu gaat dat aantal richting de 50.000 en is met de hersteloperatie 5 miljard gemoeid."
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Mensen die recht hebben op compensatie voor de toeslagenaffaire krijgen nu wéér te maken met vertraging, omdat de Belastingdienst niet fatsoenlijk kan samenwerken met gemeenten. Momenteel is het zelfs al te moeilijk voor ze om aan te geven of een vermeende gedupeerde überhaupt kinderen heeft of niet. Dan begint het excuus van privacywetgeving toch wel sterk te lijken op pure onwil, verhuld in achterlijke bureaucratie. We hoeven niet raar op te kijken als het wantrouwen vanuit de burger richting de overheid de komende jaren alleen maar toe blijft nemen, daar is echt álle reden toe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten