Nederland maakt bezwaar tegen vaccinatiebeleid Oostenrijk: 'Elk land moet adviezen EMA volgen'

Politiek09 nov 2021, 20:00
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge sputtert een beetje tegen, nu de Oostenrijkse overheid de 2G-maatregel heeft ingevoerd. De Nederlandse overheid is tegen, niet omdat men principieel bezwaar heeft tegen het vaccinatiebeleid van Oostenrijk, maar omdat het (nog) niet geadviseerd is door de Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
Oostenrijk is begonnen met een discriminerend vaccinatiebeleid tegen ongevaccineerden. Vanaf 3 januari moeten mensen die ingeënt zijn met het Janssen-vaccin een extra prik krijgen om als volledig gevaccineerd te worden beschouwd in Oostenrijk. Daarnaast geldt vanaf 6 december dat vaccinatiebewijzen slechts 270 dagen geldig zijn nadat mensen hun tweede prik hebben gehad.
De Nederlandse overheid heeft geen problemen met het vaccinatiebeleid, maar wel met het feit dat Oostenrijk dit zomaar in hebben gevoerd zonder naar de EMA te luisteren. Dat geeft Hugo de Jonge mooi de gelegenheid om even te drammen. Hij noemt het 'ingewikkeld' dat elk land zo zijn eigen regels in gaat voeren, meldt Het Parool.
Hugo de Jonge hoopt hiermee natuurlijk dat de EMA met een advies komt om het beleid van de individuele lidstaten te stroomlijnen. En dat betekent niet dat Oostenrijk het beleid beter terug kan draaien, maar juist dat de rest van de lidstaten hetzelfde beleid moeten gaan voeren.
Want laten we eerlijk wezen, de effectiviteit van de vaccins neemt na verloop van tijd af. Vrijwel iedereen negeert natuurlijke immuniteit en gaat compleet af op het idee van vaccins als redmiddel om uit de coronacrisis te komen. Wat is dan waarschijnlijker? Dat Oostenrijk de maatregelen terug gaat draaien? Of dat de rest massaal boosterprikken gaat toepassen en ongevaccineerden het leven zuur gaan maken?
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De Jonge baalt er gewoon van dat het (belachelijke) Oostenrijks vaccinatiebeleid onbedoeld laat zien hoe flut zijn eigen voorbereiding is met betrekking tot het extra kunnen vaccineren van de eigen bevolking. Verantwoordelijkheid daar voor nemen doet hij natuurlijk niet en wijst daarom naar de EMA, die boosterprikken nog niet algemeen heeft aangeraden (terwijl landen daar al wel mee bezig zijn).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten