Ollongrens duurzaamheidssprookje vooral erg duur: 'Huizen aardgasvrij maken kost gemiddeld €40.000… Onrendabel!'

Geen categorie01 mrt 2021, 20:00

Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) heeft gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Uit hun onderzoek blijkt dat het een gemiddelde investering van bijna een halve ton vergt en dat meer dan de helft van die investering niet valt terug te verdienen met besparingen op de energierekening. Het kost dus vooral erg veel geld en levert veel te weinig op.

De conclusies van het EIB over aardgasvrije wijken zijn snoeihard. Ze hebben het namelijk niet alleen over de gemiddelde kosten voor de verduurzaming op dit moment, maar ze pakken ook de geschetste verwachtingen van Ollongren en haar ministerie aan. De kosten bedragen gemiddeld €40.000 per huishouden, en meer dan de helft valt uiteindelijk niet terug te verdienen via lagere energierekeningen. Dat meldt Nieuwsuur.

Minister Ollongren en het ministerie van Binnenlandse Zaken beweerden namelijk dat het aardgasvrij maken van woningen op termijn goedkoper zouden worden, vanwege een "vliegwieleffect". Daarmee bedoelen ze dat wanneer gemeenten en bedrijven een beetje door hebben gekregen hoe ze een woning aardgasvrij kunnen krijgen, het proces gestroomlijnder (en dus goedkoper) zal verlopen. Dat blijkt volgens het EIB dus totale onzin te zijn:

"Huizen lijken in de praktijk niet op elkaar, dus je moet elk huis bezoeken. Je moet met elke bewoner praten. Je moet de grond in de straat openmaken, en ook dáár kun je obstakels tegenkomen. En ook bewoners kunnen bezwaar maken", somt EIB-directeur Van Hoek op.

Van de 30.000 tot 50.000 'makkelijke' woningen die het ministerie voor ogen had om in 2021 van het gas af te krijgen, zijn er slechts 200 daadwerkelijk aardgasvrij. Het EIB noemde een deel van deze woningen "laaghangend fruit", en dáár heeft de overheid dus al enorme moeite mee.

Als Nederland voor 2030 nog een miljoen woningen aardgasvrij wil maken, dan moet de overheid daar volgens het EIB dik 40 miljard euro voor neertellen. Geld wat dus voor een aanzienlijk deel door de plee wordt gespoeld en dan hebben we daarna nog miljoenen woningen (en bedrijfspanden!) te gaan. Dat zet dus totaal geen zoden aan de dijk.

Maar goed, stel dat de belastingbetaler al dat geld ervoor wil ophoesten, wat is dan het resultaat? 'Aardgasvrij' en 'energieneutraal' zijn twee verschillende dingen. Met andere woorden: die panden gaan allemaal véél meer aanspraak maken op het energienetwerk. Daar kun je nooit genoeg windmolens en zonneweides tegenop bouwen om dat te compenseren, laat staan wat de kosten zullen zijn als we het überhaupt gaan proberen!

Het blijkt dus maar weer eens: duurzaamheid is vooral duur wensdenken. De onbetaalbare en ellenlange verbouwingen van aardgasvrije woningen tonen dat eens te meer aan.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten