Vandaag gaat het Europees Parlement stemmen over het beruchte coronafonds. Het grootste fonds uit de geschiedenis van de EU waar maar liefst 750 miljard euro ingepompt wordt. Meer dan 300 miljard euro zal bestaan uit subsidies, die overigens ook moeten worden gebruikt voor investeringen in duurzaamheidsprojecten. Er was vorig jaar nog veel gedoe over dit coronafonds. Ook Nederland hield lang haar poot stijf: het fonds zou veel te veel geld kosten en de regels omtrent de geldpot waren te soepel. Uiteindelijk ging Nederland alsnog braaf overstag, zoals we dat onder Rutte altijd wel doen.
Niet geheel verrassend: Italië en Spanje zullen het meeste geld ontvangen, zoals altijd eigenlijk. Ook
meldt RTL Nieuws een interessant detail: 37% van de uitgaven moeten besteed worden aan klimaatmaatregelen.
Waarmee het coronafonds eerder lijkt op een veredeld klimaatfonds dat landen stimuleert in de zogeheten 'energietransitie.' Een transitie die Europa dus honderden miljarden gaat kosten. Wat de economische gevolgen zullen zijn is nog onduidelijk. Veel Europese landen, waaronder ook Nederland, hebben harde klappen mogen ontvangen door de coronacrisis. Voorlopig is deze crisis nog niet over, maar we pompen nu dus al wel miljarden in duurzame infrastructuur en projecten. Vooralsnog is het echter maar de vraag hoe rendabel dat zal zijn. En hoeveel klimaatwinst er daarmee geboekt kan worden: één ding weten we al wel, het is peperduur. En dat geld gaat dus niet naar de bestrijding van corona.
De eurofiele
Frans Timmermans zal wel uiterst content zijn met dit coronafonds. Als klimaatpaus kan hij alleen maar met grote tevredenheid kijken naar deze megalomane bak geld die in naam van COVID-19 aan allerlei groene projectjes zal worden gespendeerd. Mooi hoor.