"We werken hard om schade in de bouw, grondverzet en waterbouw te voorkomen" meldt premier Mark Rutte. Tevens heeft de premier goed nieuws aangaande de stikstofcrisis "veel projecten kunnen wel doorgaan, maar dit hangt ook af van de stikstofdeposities in die provincies". Kortom: het kabinet is samen met decentrale overheden hard aan het werk om de uitstoot van stikstof beter in kaart te brengen en het vergunningsstelsel te hernieuwen.
In de persconferentie bij Nieuwspoort heeft de premier extra aandacht voor 'de provincies' die volgens Rutte "enorm hard hun best doen om het probleem snel op te lossen".
Wat dat betreft is de stikstofcrisis een prima benchmark van de integrale bestuurskracht van Nederland: hoe goed werken de verschillende bestuurslagen, te weten Rijk, Provincie en Gemeente nu precies samen? Volgens Rutte gaat dat prima. Maar recent in Brabant stapte een gedeputeerde van het CDA op vanwege de stikstofcrisis. Toch heeft de stikstofcrisis wel een impact gehad op de samenleving. Met name agrarische ondernemers maken zich nog steeds zorgen om de impact van het beleid aangaande stikstof.
Behalve de stikstofcrisis kwamen ook de oorlogshandelingen van Nederlandse straaljagers in Irak ter sprake Bij die aanval waren 70 burgerslachtoffers te betreuren. Mark Rutte probeerde de vragen te vermijden en gaf géén concrete antwoorden met inhoud. Het enige dat de premier kon doen was steeds hameren op "veronderstellingen en aannames".
Kortom: Rutte gaf gisteren een persconferentie die inhoudelijk correct was, maar als we kijken naar de onderwerpen, namelijk 'burgerslachtoffers' en 'stikstofcrisis', dan kun je niet anders dan concluderen dat het kabinet er een potje van maakt.