Deze week vieren de 'Gele hesjes' hun eerste verjaardag na één jaar rebelleren tegen de Franse president Emmanuel Macron. De beweging is niet uitsluitend Frans want ook in Nederland, België en Duitsland werden acties georganiseerd. En afgelopen week demonstreerde het onderwijsveld ook in de beruchte fluoriserende hesjes. Nu de 'Gele hesjes' hun eerste verjaardag vieren is het daarom tijd om de balans op te maken, via NOS Teletekst. De Gele hesjes begonnen vorig jaar met de demonstraties tegen de
hogere belastingen op brandstof, maar niet veel later escaleerde de beweging en groeide deze uit tot een algeheel protest tegen de Franse president. Emmanuel Macron verloor in de eerste maanden van het protest veel steun en zijn 'approval rating' daalde tot ongekende dieptepunten.
Echter leidden de acties van de Gele hesjes al snel tot extreem geweld en rellen, waarbij
waterkanonnen, maar ook verboden wapens werden ingezet door de Franse politie. Uiteindelijk trok het Élysée Palace
de voorgestelde belastingen in, waarna de protesten in omvang afnamen. Eind januari 2019 leek de beweging te zijn verdampt. Maar daar bleef het dus niet bij.
Sinds begin dit voorjaar zijn de 'Gele hesjes' flink aan het escaleren en lopen er ook demonstranten van het 'Zwarte blok' mee in de acties. Deze radicalen hebben weinig van doen met het demonstratierecht en zijn vooral bezig met openlijke geweldpleging tegen politieagenten en het vernielen van eigendommen. Behalve de infiltratie door radicalen is ook de boodschap van de beweging veranderd.
De hesjes verzetten zich nu niet alleen tegen Emmanuel Macron, maar ook tegen
het Klimaatbeleid.
Wat je ook van ze vindt, er kleeft aan de Gele hesjes een les voor Emmanuel Macron en Europese politici. De beweging laat namelijk zien dat het onverstandig is -voor welke politieke leider dan ook- om groepen, zij het minderheden of niet, van zich te vervreemden.
De teller sinds de acties eind vorig jaar begonnen staat al op 11 doden, meer dan 4.400 gewonden en duizenden arrestaties. Daar komt ook nog eens 17 miljard euro aan economische schade overheen. Zogezegd leren de Gele hesjes de politieke elite een belangrijke les: 'vergeten jullie ons, dan helpen we jullie herinneren'.