Ondanks dat de Tweede Kamer en de Eerste Kamer op vakantie zijn leverde Maurice de Hond (Peil.nl) ons een peiling aan en het is toch even schrikken als we kijken naar de percentages die de partijen binnen harken. Zo daalt nu ook de VVD onder een aandeel van 20% van de stemmen en lijkt de versplintering ernstige vormen aan te nemen. Zouden er nu verkiezingen zijn dan is het vormen van een coalitie "een behoorlijke uitdaging". De peilingen van 27 oktober 2019
[caption id="attachment_237998" align="aligncenter" width="614"]
Peil.nl" width="614" height="379" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Momenteel wordt Nederland bestuurt door een coalitie van welgeteld vier partijen, namelijk VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dit bonte kabinet heeft echter géén meerderheid in de Eerste Kamer en in de Tweede Kamer is de meerderheid verdwenen sinds het vertrek van ex-VVD Kamerlid Van Haga.
De vier partijen verschillen enigszins van elkaar en strijden regelmatig over de koers, maar altijd in de marge. Verder zien we weinig grote successen van het bestuur. Welke zijn het? Ik heb niets interessants gezien, behalve een opeenstapeling van schandalen en (juridische) fouten. Het is verder vooral doorgaan op de oude weg en 'pappen en nathouden'. Terwijl men doet alsof men hard werkt.
Dat een meerderheid van de bevolking het zo ziet en niet weet wat ze moeten stemmen blijkt uit de bovenstaande tabel. De politieke versplintering begint ernstige vormen aan te nemen. Er zijn namelijk minimaal vijf (!) partijen nodig voor coalitievorming. VVD, PvdA, PVV en CDA zijn samen namelijk goed voor slechts 52% van de zetels in de meest recente peiling van Maurice de Hond.
En aangezien het onwaarschijnlijk is dat de PVV gaat meeregeren zijn bovenstaande partijen een vijfde partij nodig om tot een meerderheid te komen. Een combinatie van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks lijkt dan waarschijnlijk en zal met de scepter gaan zwaaien. Dat zou dan een
regenboogcoalitie zijn dat boter noch vis biedt, maar wel schimmig opereert en
verstandelijk beperkt is.
Kortom de ideale mix om Nederland nog eens vier jaar aan het lijntje te houden.