Afghanen mogen vandaag naar de stembus. Ondanks dat er 16 kandidaten zijn, lijkt het te gaan om een keuze voor zittend president Ghani of terugkeer van de Taliban. Nederlandse hulp lijkt dus voor niets te zijn geweest.
De Amerikanen en de Taliban hebben de vredesbesprekingen laten klappen. Daarmee is het een kwestie van tijd voor de Taliban weer formeel de touwtjes in handen gaat krijgen, want informeel zit de organisatie al diep geworteld in het land. Sharon Beijer van Oxfam Novib zegt:
"In zuidelijke provincies verbieden de Taliban vrouwen alweer om naar de markt te gaan. En de eerste scholen zijn al gesloten."
Voorafgaand aan de verkiezingen pleegt de Taliban vrijwel altijd een flinke reeks aanslagen. Ziekenhuizen, scholen, controleposten, you name it. Alles om de zittende regering in diskrediet te brengen én natuurlijk puur machtsvertoon.
Zo'n beetje alles wijst erop dat het land niet klaar is voor democratie en het Westen totaal niet opgewassen is tegen fundamentalistische guerilla's. Nederland had zich er sowieso niet mee moeten bemoeien. Het doel was onduidelijk, de strategie leek er niet te zijn en het lijkt erop dat het Westen maar wat heeft zitten aanklooien in dat land. Met als gevolg dat ook onze overheid bloed aan z'n handen heeft, door bijvoorbeeld tolken die steeds vaker worden vermoord omdat zij als collaborateurs worden gezien.
Wat is er nou uiteindelijk bereikt? Een flink aantal doden, een nog altijd sterke aanwezigheid van de Taliban, in een land dat democratie nauwelijks begrijpt. Gefeliciteerd.