PVV-voorman Geert Wilders ging deze week in gesprek met CNBC International over de strubbelingen in het Verenigd Koninkrijk rondom de Brexit. Volgens de leider van de PVV is het logisch dat het eerste Brexit-akkoord tot een mislukking uitliep: "ze (Theresa May, red.) was tegen de Brexit. Een premier die onderhandelt over de Brexit en tegelijkertijd tegenstander is van de Brexit kan niets gedaan krijgen" zo stelt Wilders.
Dat de eerste drie Brexit-pogingen onder leiderschap van Theresa May tot een mislukking uitliepen ligt volgens Wilders aan het feit dat zij niet de juiste persoon was om te onderhandelen over de Brexit. Als fervente tegenstander zou zij namelijk onmogelijk geloofwaardig kunnen onderhandelen.
Met het aantreden van de conservatieve Boris Johnson is Wilders wellicht positiever gestemd over de uittreding van de Britten, maar de laatste krijgt op het moment ook niets voor elkaar in het Lagerhuis: deze week stemden Lager- en Hogerhuis in met een wet, die het voor het Verenigd Koninkrijk onmogelijk maakt om de EU te verlaten zonder Brexit-akkoord. Met de invoering van de nieuwe wet polariseert het politieke landschap in het Verenigd Koninkrijk steeds verder.
Een groot deel van de bevolking heeft namelijk vóór een Brexit gestemd en sommigen zien het als een veeg teken dat het Lagerhuis deze wet doorvoert. Overigens hoeft de wet niet op problemen uit te lopen: ook Boris Johnson heeft laten weten 'het liefst een deal te willen zien' tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.
Geert Wilders betreurt de Brexit uiteraard ook, maar ziet de 'ever closer union', de politieke unie, juist als een gevaar voor de eenheid van de EU. Volgens Wilders stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU omdat niet langer de economische samenwerking tussen natiestaten centraal staat, maar het vormen van een gecentraliseerde eenheidsstaat, bestuurd door bureaucraten vanuit Brussel.
En precies daarin hebben de Engelsen dus geen zin.