Een heldere analyse in De Telegraaf die laat zien dat Rutte toch echt 'de vriend van het grote bedrijfsleven' is, wat hij verder ook zegt. Dat was natuurlijk al veel langer het sentiment, maar wat extra onderbouwing kan nooit kwaad!
De economische groei in Nederland lijkt te zullen gaan stagneren. Van 2,6 procent verwachte groei vorig jaar september, werd dat in december al met 0,4 procentpunt omlaag bijgesteld naar 2,2 procent. In juni van dit jaar ging daar nog eens 0,5 procentpunt af naar 1,7 procent. In dit tempo staan we rond december op 0,0 procent groei.
Ondanks een toename van het bbp (inclusief verwachte groei) van 15 procent ten opzichte van 2009, is de koopkracht maar met 2 procent gestegen. Het gaat dus beter maar men merkt er geen zak van.
De kabinetten Rutte zijn vooral bezig geweest om via belastingverhogingen staatsschulden af te betalen. Na het jaar 2014 werden overschotten op de begroting opgebouwd, waarmee de schuld kon worden afbetaald. Het probleem is alleen dat die belastingverhogingen vooral terecht kwamen bij de burger. Bedrijven droegen slechts 12,5 procent bij aan de belastingopbrengst, terwijl zo'n 33 procent door particulieren (loon- en inkomstenbelastingen) werd opgebracht. En in plaats van die 12,5 procent omhoog krikken en de 33 procent omlaag, kiest Rutte voor fratsen als een vennootschapsbelasting omlaag willen brengen.
De burger heeft dus voor een aanzienlijk deel op moeten draaien voor de schuldencrisis van 2008, waardoor de overheid nu meer inkomsten krijgt door middel van loon- en inkomstenbelasting, dan door btw. Dat is toch te zot voor woorden?