Beelden! Buren bekvechten om 'windmolenterreur': Rijksoverheid klapt in handjes!

Geen categorie10 apr 2019, 17:02
'Een goede buur is beter dan een verre vriend'. Zo ook in Drenthe waar buren elkaar in de haren vliegen vanwege de plaatsing van tientallen en soms zelfs honderden (!) meters hoge windmolens. Maar waar ging het nu mis en waarom loopt de 'windmolenterreur' uit de hand waardoor zelfs de Tweede Kamer in debat moet gaan over het onderwerp?
De buren en ondernemers gingen gisteravond in gesprek met Rutger van Pownews om toe te lichten wat er fout is gegaan en waarom ondernemers momenteel worden bedreigd als zij windmolens bouwen.
Één van de redenen is dat huiseigenaren 3 - 12% van hun WOZ-waarde verliezen door de windmolens. Maar dat doet er niet toe. De boze mensen in het verweer zijn namelijk 'terroristen'. Degenen die de windmolens plaatsen zijn dat niet. Dat zijn natuurlijk 'hardwerkende ondernemers', die subsidiehazerij beoefenen overigens.
Maar wat gebeurt er nu echt? Heel simpel: de Rijksoverheid speelt lokale gemeenschappen (onbewust, red.) uit elkaar en zet ze tegen elkaar op middels zogenaamde SDE-subsidies. De windmolens hebben namelijk helemaal geen nut. Ze kosten geld en zijn nauwelijks rendabel. Ze zorgen voor tweespalt in de samenleving.
Het enige nut dat de windmolens hebben is het zaaien van verdeeldheid tussen buren. En waarom wantrouwen de buren elkaar? Vanwege de windmolens? Nou, niet alleen vanwege de windmolens, maar ook om de wijze waarop het proces door de overheden en initiatiefnemers is opgezet. Die hebben namelijk nagelaten helder te communiceren.
Zo werden burgers wel 'geconsulteerd' voor een zogenaamde 'provinciale omgevingsvisie', maar vrijwel niemand reageerde. Burgers wisten niet dat zo'n consultatie plaatsvond:

"Waarom liet u dan niet iets in de krant plaatsen?"

Vroeg een boze Drent terecht.

"Ja, we zijn overruled"

Riep de lokale PvdA-baas. Overruled door wie? Den Haag?
Minister Wiebes (VVD) deed ook z'n plasje over de zure situatie en verbergt zich achter de juridische argumenten: 'Nederland is een een democratisch land en alles wordt democratisch besloten'. Bla, bla bla.
Juridisch gezien klopt dat natuurlijk, maar volgens de lokale PvdA-baas: 'is men wel vergeten om de burgers mee te nemen in het besluit'. En een oproep tot participatie in een 'omgevingsvisie' is natuurlijk wollig en onduidelijk.
Het is vrij logisch dat burgers niet participeerden in de zogenaamde 'omgevingsvisie'. Immers impliceert het woord 'omgevingsvisie' niet 'de bouw van een windmolenpark'. Toch was dat laatste wel onderdeel van het eerste!
Ondernemers zitten nu met de gebakken peren vanwege de stomme communicatiefouten van de overheden. En de buren wantrouwen elkaar. De vraag is dan ook hoe deze situatie wordt opgelost? Enkele ondernemers en andere initiatiefnemers zijn natuurlijk vóór en hebben investeringen gedaan. Maar de buren voelen zich niet gehoord en in de steek gelaten.
Nederland wordt hiermee het land waar men vroeger gezamenlijk dijken bouwde, maar nu waar men elkaar de tent uitvecht vanwege oerlelijke en onzinnige windmolens die draaien op SDE-subsidies.
Minister Wiebes en zijn voorgangers kunnen tevreden zijn. Ze hebben (wellicht onbewust, red.) de lokale gemeenschappen tegen elkaar opgezet. Die maken zich nu druk om windmolens terwijl de belangrijke onderwerpen ondergesneeuwd raken.
Chapeau hoor! Zij daar iemand 'afbraak?'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten