Paaspeiling! Kiezers van de kartelpartijen maken zich geen zorgen, FVD-, PVV-, 50Plus- en SP-kiezers wel

Geen categorie21 apr 2019, 10:00

Maurice de Hond (Peil.n) leverde vandaag een speciale eiertelling paaspeiling aan en wat bleek? Qua zetelverdeling zien we geen verschuivingen, maar we zien wel een overduidelijke splitsing tussen VVD- en FVD-kiezers. Kijk maar eens hieronder naar de 'Kansrijk-index' van Maurice de Hond.

Het kabinet Rutte 3 stelt al jaren dat het zeer goed gaat met de economie, maar toch merken sommigen daar niets van. Dat gevoel verklaart onder meer de groei van Forum voor Democratie omdat deze kiezers 'zich meer zorgen maken om hun financiën' zo blijkt uit de cijfers van Maurice de Hond. Kijk maar eens naar het onderstaande model: de Kansrijk-index.

Kansrijk-index

[caption id="attachment_224897" align="aligncenter" width="600"]Kiezers van de SP, PVV, FVD en 50Plus maken zich het meeste zorgen om hun financiën. Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="600" height="533" /> Kiezers van de SP, PVV, FVD en 50Plus maken zich het meeste zorgen om hun financiën. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

Zoals u hierboven kunt zien bestaan de gegevens in de grafiek uit drie factoren (dimensies). En bevroeg Maurice de Hond zijn panel dus naar drie verschillende concepten. De vragenformuleringen weten we niet precies, maar wat we weten is dat het gaat om onderzoek middels vragenlijsten.

Soms gaat dat weleens mis (Zwarte Piet peiling), maar soms blijken ze gewoon te kloppen. Dat gezegd hebbende: wat we zien in de bovenstaande afbeelding zijn de gemiddelde waarden van alle ingevulde vragenlijsten door het panel van De Hond. Dat zijn dus duizenden meningen weergegeven in één afbeelding! Dat betekent dat er wat abstractie in zit en daarom volgt hieronder een korte uitleg.

Onderaan zie je de gemiddelden van kiezers op een schaal van link-rechts. De verticale as kenmerkt zich door een tegenstelling tussen 'kansen' en 'bedreigingen'. Kiezers aan de onderzijde zien meer bedreigingen dan kansen en vice versa. Ten slotte is er nog een derde dimensie: de kleur van de partij: dit geeft het gemiddelde weer van kiezers van de partij op de vraag of zij zich zorgen maken om hun financiën.

Kiezers van SP, 50Plus FVD en PVV maken zich meer zorgen om hun financiën dan alle andere partijen. Dat terwijl kiezers van de machtspartijen VVD, CDA en D66 zich het minste zorgen maken. Opmerkelijk is vooral de kiezer van de PvdA. De salonsocialisten maken zich nauwelijks zorgen om hun financiële toekomst. En GroenLinks kiezers al helemaal niet, terwijl zij voor de draconische Klimaatwet zijn.

FVD en VVD-kiezers lijken dus veel op elkaar, maar verschillen in de kansen en bedreigingen die zij zien en dit lijkt gerelateerd aan hun financiële zorgen. Geheel in lijn met wat we vorige week ook al stelden:

"VVD en FVD staan op gespannen voet met elkaar, zo blijkt uit de bovenstaande tabel. Dijkhoff komt er bij FVD-kiezers bekaaid van af en hetzelfde geldt voor Baudet onder VVD-kiezers."

Dit betekent in essentie dus dat de VVD de FVD-kiezers opnieuw voor zich kan winnen, maar ook dat VVD-kiezers kunnen overstappen naar FVD. De partijen zijn qua kiezers zeer overeenkomstig. Dat ligt dus ten dele aan de sociaal-economische context van de komende twee jaren.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten