Paul Cliteur (FVD) heeft gereageerd op de hetze van docent Martin Lenz in een poging Cliteur de toegang tot de Nacht van de Filosofie te ontzeggen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nam gelukkig verantwoordelijkheid en laat weten dat Cliteur gewoon welkom is. De Leidse professor reageerde op het incident, zo lezen we in de Telegraaf.
De goedlachse professor was geschrokken van de plotselinge opstand in de Faculteit (der) Wijsbegeerte waar docent Martin Lenz meer dan duizend woorden wijdde aan een beklag over Cliteur.
Volgens Lenz zou Cliteur niet mogen deelnemen aan de Nacht van de Filosofie omdat hij een 'propagandist' is. Gelukkig voor Cliteur, studenten en anderen, die de vrijheid van het debat hooghouden, heeft de RUG aangegeven dat de professor uit Leiden mag aanschuiven. Keurig!
“Waar deze universiteit voor staat is vrijheid en de vrijheid van wetenschap.” Als Carles Puigemont welkom is, dan ook Paul Cliteur. Heldere houding van @univgroningen verwoord door Arjen Dijkstra https://t.co/VvL3zfY8RB
— Sicco de Knecht (@SiccodeKnecht) 27 maart 2019
Zoals Sicco de Knecht hierboven stelt staat de RUG voor vrijheid van wetenschap. Dat is geheel juist en in lijn met de geschiedenis van de Groningse universiteit. De oprichter, Ubbo Emmius, vluchtte in de 17e eeuw uit Emden na een academisch geschil met de rector. En stichtte in de geest van academische vrijheid de Groninger universiteit. Die geest waant nog steeds rond.
Al hebben sommigen deze nog niet waargenomen.
Zoals dhr. Lenz, die waarschijnlijk mopperend achterin plaatsneemt tijdens de Nacht van de Filosofie. Of zichzelf van een goede reden voorziet om daarmee zijn absentie te verantwoorden. Al hopen we dat hij aanschuift om het debat aan te gaan. Om kritische vragen te stellen en misverstanden weg te nemen. Wat dhr. Lenz ook kiest, zijn actie bleek een harde faal.
Professor Cliteur negeerde de verdachtmakingen van Lenz en sprak direct tot het bestuur van de universiteit over het incident via een open brief:
"Waar is de veel geroemde ’diversiteit’ aan uw universiteit?"
Het is zo dat Nederlandse universiteiten diversiteit belangrijk vinden. Dat lezen we in het Strategisch Plan 2015 - 2020 van de RUG bijvoorbeeld, maar diversiteit van ideeën lijkt soms wel een beetje ondergesneeuwd. En met acties als die van Lenz is er toch wel enige noodzaak dat de universiteit laat weten open te staan voor diverse ideeën. En dat gebeurde dan ook.
Het debat, afgezien van ieders ideeën, is uiteindelijk toch gebaseerd op de uitruil van ideeën. En als iedereen dezelfde ideeën heeft dan is er van diversiteit geen sprake. Met de komst van Cliteur naar Groningen staat in ieder geval vast dat er een aantal unieke ideeën boven tafel komen.
En dat kan dhr. Lenz gelukkig niet voorkomen.