De Amerikaanse oud-correspondent van nieuwszender CBS, Lara Logan, geeft in een openhartig interview duiding aan wat er mis is met journalistiek. Logan was tot voor kort buitenlandcorrespondent van CBS, maar is nu zelfstandig. Natuurlijk zijn velen al op de hoogte, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden dat objectieve journalistiek dood is en dat de meeste journalisten hun politieke vooringenomenheid niet kunnen verbergen. Hoe bescherm je jezelf als nieuwsconsument tegen deze politieke vooringenomenheid?
https://twitter.com/NiemandsKnegt/status/1097864208627220482
Op de beelden is te zien hoe oud-journaliste Lara Logan begint met een kritische vraag: 'hoe weet je dat je wordt gemanipuleerd?' Een goede vraag. Manipulatie is natuurlijk niet het juiste woord, Lara! Dat verondersteld een intentie om iemand bewust op het verkeerde been te zetten. Of dat zo is weten we niet! Maar toch zijn rapportages over tal van onderwerpen wel 'gekleurd'. Hoe herken je dan de politieke vooringenomenheid in de massamedia?
Volgens Logan zou bij nieuwsconsumenten een belletje moeten gaan rinkelen als reportages 'slechts vanuit één kant worden belicht'. Daarmee verwijst ze impliciet naar het proces van framing, dat bij de productie van nieuwsberichten een rol speelt. We hebben in een eerder artikel al kort beschreven hoe lastig het is om 'objectief' over een gebeuren te schrijven, simpelweg omdat er soms teveel en soms te weinig informatie is. Journalisten en de organisaties waar zij deel van uit maken zijn ook slechts mensen.
Soms speelt de agenda van de hoofdredacteur mee, maar ook de bias van journalisten zelf. En de institutionele realiteit van geld verdienen. Volgens Logan is één van de onderwerpen in de Amerikaanse massamedia bijzonder scheef beschreven. Namelijk de berichtgeving over president Donald Trump. Volgens Logan 'is iedereen negatief over Trump' terwijl hij natuurlijk ook positieve aspecten heeft. Ze gaat zelfs zo ver om te claimen dat sommige journalisten 'propagandisten' zijn geworden.
Helemaal geen probleem, maar wees daar dan eerlijk over want anders verliezen mensen het vertrouwen in de journalistiek.
En inderdaad, daar lijkt het ook in Nederland soms op. Verschillende academici suggereren bijvoorbeeld dat nieuwsmedia de frames, die zij vanuit overheidsinstanties ontvangen in de vorm van persberichten, te vaak overnemen. Zonder daarbij kritische vragen te stellen. Knippen en plakken dus. De door communicatieadviseurs vormgegeven teksten stralen van de politieke correctheid en eenzijdige informatie, om bepaalde belangen te behartigen.
Voornamelijk berichten vanuit het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken worden in de Amerikaanse pers gewoon gekopieerd. Zonder kritische noot. Dat blijkt niet uit één, maar uit een veelvoud van case-studies naar de frames van Amerikaanse media over buitenlandse zaken. Die frames dragen vaker wel dan niet bij aan het rechtvaardigen van de Amerikaanse oorlogseconomie.
Mooi dat Lara Logan uit de school klapt en openhartig komt vertellen over het niet bestaan van 'objectieve journalistiek'.