Heerlijk zo die kerstdagen, maar als de familie weg is en je stofzuiger door het huis is gegaan is het tijd voor een leuke film. Om te voorkomen dat het voornemen een film te kijken eindigt in het urenlang scrollen op Netflix hebben we bij De Dagelijkse Standaard een lijstje met vijf klassieke topfilms samengesteld om je te helpen bij het maken van een keuze. Lekker makkelijk. Lekker snel. Voorwaarde is wel dat je toegang hebt tot een Netflix-account en internet, maar dat zal wel geen probleem zijn anno 2018. Hier ons Netflix-lijstje: 1. Fury (2014)
Een oorlogsfilm met Brad Pitt in de hoofdrol. De film speelt zich af in de allerlaatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in Europa. De film neemt je mee in de ervaringen van de bemanning van een Amerikaanse tank. Norman sluit zich aan bij het peleton en krijgt al vrij snel een vuurdoop waarin hij zichzelf geen houding weet te geven. Van kantoorklerk naar gunner is ook een grote stap. De film kent dramatische beelden. Een enkele Duitse vlieger die het opneemt tegen honderden geallieerde vliegtuigen, vernietigde steden, bange burgers en de immer wrede Waffen SS officieren. Maar ook de onmenselijke opdracht om gecapituleerde soldaten alsnog de kogel te geven. Norman's vuurdoop is niet echt het vertellen waard bij kerstmis. Oorlogsmisdaden en wreedheden zijn overal te zien. Bloed en explosies. Het is één groot drama en je zit er middenin. In mijn optiek is dit een van de meest indrukwekkende oorlogfilms van de afgelopen tien jaar. Ook de soundtrack is enorm goed: kippenvel!
2. The American Meme (2018)
Juist, niet de American Dream, maar de American Meme. Een film over
dopamineverslaafde influencers op sociale media die alles doen voor méér likes en méér volgers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat en dat is dan ook het doel van deze documentaire. Het schetsen van een beeld van de meest opmerkelijkste kanten van sociale media. Maar uiteindelijk zijn
influencers slechts een verschijning van vraag en aanbod, waarbij er blijkbaar vraag is naar hedonistische en decadente plaatjes om het oog te strelen. De vraag is dan ook hoe lang dergelijke 'markten' blijven bestaan alvorens de rationaliteit terugkeert. De film trapt in ieder geval af met een flinke portie (verkapte) humor.
3. Shooter (2007)
Voor de complotdenkers. Een film waarin een veteraan van het Amerikaans leger wordt geframet als de moordenaar van de Amerikaanse president. Nietsvermoedend voert hij een eenvoudige veiligheidsscan uit op locatie om erachter te komen dat hij als scapegoat dient in het moordcomplot. Mark Wahlberg speelt een nadenkende en uiterst vakkundige soldaat, die nog maar net aan het complot ontsnapt. Vastberaden om zijn naam te zuiveren zet hij de strijd in zijn eentje voort waarbij geen enkel middel wordt geschuwd om de eer te herstellen en de daders te pakken.
4. Lord of the Rings (2001, 2002, 2003)
Een absolute klassieker die het zeker waard is om nog een keer te kijken is de Lord of the Rings-trilogie. Het verhaal van Midden-aarde is altijd nog razend populair. Een duistere tovenaar schiep negentien ringen en één meesterring waarmee hij de verschillende volkeren van Midden-aarde onderwierp. Een hevige oorlog werd gevochten met het doel de ring te vernietigen, maar haar macht was te groot voor de koning van de mensen en hij faalde in het vernietigen van de ring. Hierdoor bleef de geesteskracht van de boze tovenaar Sauran bestaan en dus beginnen de hobbits in deel 1 ver van hun uiteindelijke doel: Mordor. Een missie wordt ondernomen om de ring alsnog te vernietigen, maar niet alles gaat zoals gepland en het reisgenootschap raakt al snel afgedwaald en valt uiteen. Uiteindelijk bereiken slechts twee van de reisgenoten de vulkaan met de symbolische naam 'Mount Doom'.
5. V for Vendetta (2005)
In een hypothetisch scenario waarin de regering van het Verenigd Koninkrijk steeds meer autoritair wordt zijn burgers zo bang voor elkaar dat ze de absolute macht van kanselier Adam Sutler accepteren. De vrijheid is weg en de angst zit er dermate goed in dat zelfs de gedachte aan vrijheid beangstigend is. Maar er is hoop op meer vrijheid. Een man die werd veroordeeld door het regime zint op wraak en wil de regering ten val brengen. Onverwachts wordt hij hierbij geholpen door Evey Hammond, gespeeld door Natalie Portman. Er is nauwelijks goed of kwaad in deze film, want alles is dermate macaber dat enkel een revolutie het land kan redden van zichzelf. En dat gebeurt.