Ondertussen zijn de gele hesjes uitgegroeid tot een symbool van onvrede en onmacht. In Frankrijk demonstreerden grote groepen hesjesdragers tegen het beleid van de Franse regering Macron en dan specifiek tegen verhoging van de belastingen op brandstof. De protesten waaiden al snel over naar het Franstalige Wallonië. Ook in Nederland zijn er mensen die er wel iets voor voelen de straat op te gaan met gele hesjes om daarmee hun onvrede met de huidige koers van het landsbestuur te tonen. Zo nam gemeenteraadslid te Sliedrecht, Mark Jongeneel, het voortouw en nam hij in vergadering plaats met een geel hesje. Maar gaat de beweging ook zo groot worden als in Frankrijk? En waarvoor dan precies?
Een Facebookgroep genaamde 'Gele Hesjes NL' is ondertussen opgericht. In de groep vind je een kakofonie van verschillende geluiden. Allemaal gericht tegen het regeringsbeleid van Rutte 3. De groep bestaat ondertussen al uit ruim 10.000 mensen en als deze mensen daadwerkelijk actiebereid zijn dan kan de regering Rutte 3 haar borst maar beter nat maken. Maar zover is het nog niet. Er is momenteel nog geen duidelijke organisatie en communicatie achter het gele hesjes fenomeen in Nederland en een gezamenlijk statement van onvrede bestaat, maar lijkt zich nog onder de radar te bevinden. Wel discussiëren de leden van de groep hevig met elkaar over wat het kwaad van onze tijd is, waarbij allerlei termen worden gebezigd. Denk aan massa-immigratie, maar ook hogere belastingen op de BTW. Een reactie van Facebookgebruiker Marinus van den Berg: "8,4 duizend leden voor het eerst in mijn leven ben ik trots op Nederland, wat een broederschap!!!"
https://twitter.com/GeleHesjesNL/status/1067840616317501440
In het verleden werd er nog wel flink gedemonstreerd. Met name in de jaren '70 en '80. Maar sindsdien lijkt de bevolking in slaap gesust. Een van de grootste demonstraties in de geschiedenis was de antikernwapendemonstratie in november 1981. Toen waren honderdduizenden mensen bijeen om hun onvrede te laten blijken over de aanhoudende koude oorlog en het plaatsen van kernwapens in Nederland. Uiteindelijk zijn die kruisraketten om een veelvoud van redenen niet geplaatst. In de afgelopen jaren kennen we demonstraties vooral van relletjes. Denk aan de demonstraties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en hun extreemrechtse anti-anti- Zwarte Pieten. De gele hesjes zien zichzelf echter niet als demonstratie, maar als een beweging die mensen aanmoedigt in gesprek te gaan met anderen die gele hesjes dragen.
[caption id="attachment_214489" align="aligncenter" width="500"] Gemeenteraadslid Mark Jongeneel in de raad met een geel hesje. Een intelligente jongen mét ballen waar er veel meer van zouden moeten rondlopen in Nederland. Bron: Sliedrecht24.nl[/caption]
De vraag is dan ook waarom Nederlanders massaal met gele hesjes de straat op zouden gaan? Als de organisatie van de Facebookgroep serieus is dan zou ze toch iets moeten doen aan haar communicatie. Ondanks dat de Facebookgroep al 10.000 leden heeft betekent dit niet dat deze mensen ook bereid zijn samen een wandeling te maken. Ook het plaatselijke karakter van het fenomeen (Den Haag), maakt het voor veel mensen moeilijk om aanwezig te zijn. Zeker gezien de doelgroep, die het in het algemeen ook financieel niet makkelijk heeft. Daarom is het beter om dergelijke stadswandelingen ook op lokaal niveau te organiseren. Dus ook in Groningen, Enschede, Utrecht, Leeuwarden en natuurlijk Dokkum.
Ook een gezamenlijke visie op wat er dan precies niet goed gaat ontbreekt. Wel zegt een van de organisatoren het volgende: "Persoonlijk geloof ik niet dat we nog een democratie hebben. Een meerderheid wil niet in de EU, wil de euro niet, stemde tegen het associatieverdrag met Oekraïne, en er wordt helemaal niets mee gedaan. Wat mij betreft stapt Rutte direct op en vertrekt Nederland direct uit de Europese Unie." Nou, ik kan mij daar in ieder geval wel bij aansluiten. Democratie? Daarvoor ontbreken simpelweg je juiste instrumenten, zoals het referendum, een herzien kiesstelsel en getrapte verkiezingen. Er zijn voldoende ideeën voor democratische vernieuwing, maar de snelheid waarmee de al bestaande vernieuwingen door Rutte 3 wordt afgebroken is stuitend.