Alsof de huidige akkoorden van de Verenigde Naties (VN) niet desastreus genoeg zijn probeert de VN er een schepje bovenop te doen met een nieuw akkoord, dat tijdens een conferentie in Marokko op 11 en 12 december zal worden getekend, waarschijnlijk ook door Nederland.
Het akkoord is vooral een verzameling van positieve benaderingen van de fenomenen migratie en vluchtelingen. Het akkoord bevestigd het verschil tussen de status van vluchtelingen en migranten, en wijst erop de nationale overheden verantwoordelijk zijn voor een nationale invulling van het akkoord, binnen de kaders die reëel zijn in het desbetreffende land. In principe is het akkoord niet bindend en staat er weinig nieuws in, want er wordt niet afgeweken van het huidige framework. Waarom het akkoord dan toch relevant is blijkt uit de onderstaande stukken:
[caption id="attachment_211185" align="aligncenter" width="546"] Een aantal doelstellingen van het Global Compact for Safe, orderly and regular migration van de Verenigde Naties.[/caption]
Dit klinkt erg mooi in de praktijk, maar een aantal afspraken die worden gemaakt zullen juist migratiegolven gaan aanwakkeren. Maar dan ineens van 'illegale golven' naar 'legale golven'. Oh wat fijn! Zo wil de Verenigde Naties dat nationale overheden een website lanceren met daarin informatie voor migranten over hoe zij een land legaal kunnen binnenkomen. Dergelijke uitgangspunten zijn voor Polen, Hongarije en de Verenigde Staten voldoende reden om niet deel te nemen aan het verdrag. Poolse minister Joachim Brudzinsk gaf eerder deze week aan niet akkoord te gaan met de afspraken omdat ze de veiligheid van het Poolse volk in gevaar zouden brengen. En daar heeft hij zeker een punt gezien de onderstaande punten:
[caption id="attachment_211187" align="aligncenter" width="589"] Een van de acties die zullen worden uitgevoerd door landen die het akkoord tekenen: het publiceren van websites met daarin alle informatie die migranten nodig hebben om 'legaal' te migreren.[/caption]
Verder richt het akkoord zit op het bieden van informatievoorziening voor migranten in hun thuisland. Dat is erg vreemd, want hoe weet de VN voorafgaand aan migratiestromen welke landen emigratiegolven te verwerken zullen krijgen? Wellicht dat de landen die hun best doen om zich aan het akkoord te houden ook de landen zullen zijn die uiteindelijk de meeste migratiegolven zullen opvangen. Waarschijnlijk is dat ook de gedacht in Polen en zeggen ze daarom nee tegen dit akkoord. Zo stelt het voorstel dat nationale overheden internationale campagnes moeten organiseren voor migranten:
[caption id="attachment_211188" align="aligncenter" width="590"] Als het aan de VN ligt gaat Nederland campagnes organiseren om in het buitenland te vertellen hoe personen naar Nederland kunnen migreren en wat daarvoor de beste routes zijn.[/caption]
Als je het akkoord verder doorspit staat er in essentie niets geks in. Het verschil tussen bijvoorbeeld Polen en Nederland is de benadering van migratie als kans of als risico. Het Nederlands kabinet houdt vol dat het United Nations Replacement Migration Programme vooral kansen biedt, terwijl een land als Polen vooral de risico's ziet. De vraag of Rutte akkoord moet gaan met het Global Compact for Safe, orderly and regular migration van de Verenigde Naties moet dan ook eigenlijk worden voorgelegd aan de Nederlandse bevolking, maar natuurlijk gaat dat niet gebeuren.
Ook kan gezegd worden dat het akkoord juist een mogelijkheid biedt om illegale immigratie in te dammen en daarmee netto een positief effect op het immigratiesaldo te hebben. Tevens dat het mogelijk wordt om illegalen uit te zetten naar het land van herkomst, omdat het argument dat zij 'niet wisten' wat de regels waren niet langer kunnen gebruiken. Welke kant het akkoord op valt is afwachten.