Ouderorganisaties Anbo en KBO-PCOB zijn, laten we zeggen, "weinig enthousiast" over de verpleeghuiszorg die ouderen thuis ontvangen. De overheid wil dit graag stimuleren, maar volgens brancheorganisaties Actiz en Zorgthuisnl is dit idee misschien niet altijd even briljant. Sterker nog, het zorgt gewoon voor belachelijke situaties waarin ouderen thuis verpieteren.
Steeds meer ouderen die veel hulp nodig hebben, krijgen de afgelopen jaren verpleeghuiszorg in hun eigen huis. Inmiddels staat de teller al op zo'n 13.000 senioren, wat een indrukwekkend aantal is. Soms kiest men hiervoor, maar vaak is er geen andere optie, wat natuurlijk totaal geen probleem is. Tegen 2030 zullen er nog eens 40.000 ouderen met een zware zorgvraag bijkomen, volgens de overheid. Het afgelopen jaar stonden er al zo'n 22.000 mensen op de wachtlijst voor een verpleeghuisplek.
Toch besloot minister Conny Helder van Langdurige Zorg onlangs om slechts 4800 extra verpleeghuisbedden toe te staan. Ongetwijfeld een weloverwogen besluit. Want wie wil er nou geld uittrekken voor die lastige ouderen die de samenleving alleen maar geld kosten en ons niets opleveren?
"Veel ouderen die bij ons aangesloten zijn, vrezen nu dat ze in een urgente situatie niet meer terecht kunnen in een verpleeghuis", zegt directeur Ingrid Rep van ouderenorganisatie KBO-PCOB tegen De Telegraaf. Olfert Koning, woordvoerder van brancheorganisatie Actiz, deelt deze zorg en zegt: "Er moet altijd een plekje in het verpleeghuis beschikbaar zijn voor de meest kwetsbaren." Je zou denken dat dit een vanzelfsprekendheid zou zijn.
Maar helaas, in het Nederland van Mark Rutte, Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra (en dat mens van de ChristenUnie) is dat alles behálve vanzelfsprekend. Deze drie (met CU-dametje erbij vier) 'leiders' hebben er werkelijk géén enkel probleem mee de volgende generatie totaal in de ellende te storten. Want zoals zij het bezien zijn oudere kiezers niet 'vooruitstrevend genoeg' (met stikstof, de oorlog tegen boeren, etc.) en kosten ze ook nog eens veel te veel geld om in leven te houden. Hoe minder ouderen er zijn, vinden die partijen, hoe beter. Zeker D66 is daar radicaal in. Dus wat doe je dan? Nou, dan stort je ze gewoon net zolang in de ellende tot ze zélf besluiten het bijltje erbij neer te gooien.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Natuurlijk mogen we dat niet hardop zeggen, want dit soort argumentaties zijn ongetwijfeld "complottheorieën." Het zal wel. Iedereen met ogen in z'n kop ziet wat met name D66 hier doet.