In een wereld waarin sensatie vaak de boventoon voert en meningen soms worden verdraaid, is het verfrissend om te zien dat iemand als Harriet Duurvoort, de bekende linkse columnist van de Volkskrant, een gevoelige snaar weet te raken met haar recente uitspraken over het AIVD's concept van "anti-institutioneel extremisme".
Duurvoort tweette: "Ik vind een politieke elite die het toeslagenschandaal niet oplost kwaadaardig, sorry dat ik zo'n extremist ben. Was het maar een theorie en geen praktijk. Ik wil in een rechtsstaat wonen en een integere overheid, vrij van racisme en andere discriminatie, 100% willen vertrouwen."
Zelfs als iemand die het vaak oneens is met haar linkse standpunten, moet ik toegeven dat Duurvoort hier een belangrijk punt maakt. Haar uitspraak legt de vinger op de zere plek: het label "extremisme" wordt te pas en te onpas gebruikt om critici van de overheid en voorstanders van verandering in een kwaad daglicht te stellen.
Het is zowel opmerkelijk als verontrustend dat mensen die, omdat ze de politiek en het nieuws op de voet volgen, concluderen dat de bovenonsgestelden niet het beste met ons voor hebben, nu door de AIVD als 'extremistisch' worden bestempeld. Duurvoort laat zien dat het tijd is om op te staan tegen deze onzinnige beschuldigingen en te vechten voor een maatschappij waarin kritiek en verandering worden gezien als bouwstenen voor verbetering.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
De waarheid is dat samenlevingen gedijen op een diversiteit van meningen en perspectieven. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn om te erkennen dat sommige kwesties, zoals het aan de kaak stellen van een oneerlijke overheid, ons allemaal aangaan. Harriet Duurvoort heeft met haar tweet een belangrijk debat aangezwengeld. Laten we haar moed om deze uitdaging aan te gaan erkennen en samen blijven strijden voor een betere, rechtvaardigere samenleving.